Vágólapra másolva!
Bizarr megjelenésű, sötét molekulafelhők rajzolódnak ki a Hubble-űrtávcső egyik káprázatos felvételén. A Carina-ködben lévő sötét felhők akár születő csillagokat is rejthetnek.
Vágólapra másolva!

A sűrű csillagközi molekulafelhők kioltják a távoli csillagok fényét, ezért sötét foltokként jelentkeznek a csillagászati felvételeken. A Carina csillagképben lévő NGC 3372 jelű ködösségről, azaz a Carina-ködről készült felvétel ilyen sötét felhőket mutat, amelyek anyaga sokkal ritkább, mint például a Föld légköre. Egyes területeken azonban összesűrűsödik az anyaguk, és az így kialakuló csomókból születnek a csillagok.

Forrás: NASA, ESA, STScI, AURA
Forrás: NASA, ESA, STScI, AURA

Sötét és sűrű molekulafelhők a Carina-köd területén. A kép nagyméretű változatnának letöltése (NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA), Livio (STScI) Smith (UC Berkeley)

A 300 fényév átmérőjű ködösséget egy nagy energiakibocsátású csillag, az éta Carinae gerjeszti sugárzásra. A mellékelt képet a Hubble-űrteleszkóppal rögzítették, az oxigén emissziójára hangolt szűrőkkel. A sötét molekulafelhők érdekes, az olcsó horrorfilmekből ismerős alakzatokat formálnak a csillagközi felhőben.

A kép nagyítható változata a Hubble-űrteleszkóp alábbi honlapján tekinthető meg.

Ajánlat:

Mesebeli fotó: a Hold, a Vénusz és a viharfelhő