Megzavarhatják a tűz istenét a vulkánba fúró tudósok

Vágólapra másolva!
Olasz vulkanológusok több mint 4000 méter mélyen fúrnak bele egy tűzhányóba Nápoly mellett, hogy adatokat gyűjtsenek a terület aktivitásáról. A legendák szerint itt lakik Vulcanus, a tűz római istene.
Vágólapra másolva!

Nápolytól nyugatra, a Vezúv szomszédságában terül el a "Lángok mezeje" (Campi Flegrei, Flegrei-mező) nevű, földtörténeti léptékkel mérve fiatal vulkanikus terület, amely különféle vulkáni kúpok, kráterek és kalderák (gyűrű alakú vulkáni roncsok) sűrű csoportosulása. A területen több mint 50 kitörési hely ismeretes (további információk, képek itt).

Forrás: Wikimedia Commons/Donar Reiskoffer
A Lángok mezején: valahol itt lakik a tűz istene is

Az utolsó kitörés 1538-ban történt errefelé, de a jelenlegi földrengés-aktivitás - ami a mélyben áramló kőzetolvadék (magma) következménye - a szakértők szerint aggodalomra adhat okot. Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia) kutatói ezért mintát vennének az egyik tűzhányó belsejéből, hogy pontosabb képet kaphassanak az aktuális folyamatokról. A tervek szerint október elején kezdődne a munka, és jövő tavasszal érnének le több mint 4000 méteres mélységbe egy Bagnoli nevű helyen, Nápoly mellett. A furatban földrengésérzékelő műszereket helyeznének el, és mérnék a kőzetek hőmérsékletét is.

A fúrás azonban nem veszélytelen: vannak olyan aggodalmak, hogy a művelet vulkánkitörést és földrengést okozhat. Benedetto de Vivo, a nápolyi egyetem geokémia professzora egy hasonló izlandi programot említ, amelyet le kellett állítani tavaly, mert a vártnál jóval kisebb mélységben érték el a magmát.

A Campi Flegrei területén fekszik Pozzuoli, és a város melletti Solfatara kráter az ókori római mítoszok szerint a tűzisten, Vulcanus otthona. Mint ismeretes, a Vezúv kitörése Pompei és Herculaneum római városokat pusztította el 79-ben.