Telihold fényességű meteort sikerült filmre venni

2010.09.24. 3:17

Feltűnően lassan haladt át az égen egy fényes tűzgömb Amerika felett. A jelenségről videó készült, egyes beszámolók alapján hangja is volt.

Szeptember 21-én este fényes meteor tűnt fel Új-Mexikó és Texas nyugati része felett az égbolton. A látványos jelenséget egy Santa Fe területén lévő webkamera is rögzítette, amely az alábbi videofelvételen figyelhető meg. A meteor maximális fényessége vetekedett a teliholdéval, ami -12,5 magnitúdós értéket jelent.

A jelenség 23 másodpercig tartott, tehát igen hosszú volt az átlagos meteorokhoz képest. Mivel viszonylag lassan haladt, először elképzelhetőnek tűnt, hogy egy bolygónk légkörébe belépett műhold, esetleg rakétafokozat égett el - azonban az űrszemétdarabok útját követő katonai szervezet sajtóközleménye szerint természetes eredetű meteorikus test lehetett. Egyes bejelentések alapján hanghatás kísérte a meteort, de erről egyelőre nincs biztos információ.

 

 

A fényes meteor (tűzgömb) haladása az égbolton. A jelenség a balra látható telihold alatt indul, majd látszólag elhalad annak közelében; útja végén csóvát húz, darabok válnak le róla, végül elhalványodik

Ajánlat:

A legjobb felvétel a márciusi, Magyarországról is látható tűzgömbről

ELTE Csillagászati Nap 2010. szeptember 24-én, naptávcsövezéssel