Módosították a jobb- és balkezességet egy kísérletben

Vágólapra másolva!
Az agyra irányított mágneses impulzusokkal átmenetileg megváltoztatható, hogy melyik kezünket részesítjük előnyben - állítják tanulmányukban kaliforniai kutatók.
Vágólapra másolva!

Az emberek naponta sok-sok alkalommal döntenek arról, hogy amikor egy tárgy felé nyúlnak, ezt melyik kezükkel tegyék. A balkezesek a bal, a jobbkezesek a jobb kezüket indítják el tudattalanul a megfelelő irányból érkező tárgy felé.

Flavio Oliveira (Kaliforniai Egyetem, Berkeley) és kollégái 33 jobbkezes embert vizsgáltak tesztjeikben. A kísérletbe bevont embereknek olyan gyorsan kellett a nekik különböző irányból felkínált tárgyak után nyúlniuk, ahogy csak tudtak. Az önkéntesek a jobbról, valamint a testvonaluktól 15 fokot balra bezáró irányig túlnyomórészt a jobb kezükkel kaptak a tárgy után. Minél inkább oldalt helyezkedett el egy-egy tárgy, annál hosszabb volt a mozdulat reakcióideje - állapították meg az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn megjelent tanulmány szerzői.

Amikor a kutatók az önkéntesek agyának úgynevezett baloldali posterior parietális kérgét mágneses impulzusoknak tették ki, amivel átmenetileg beavatkoztak a bal agyfélteke ezen régiójának aktivitásába, a résztvevők a korábbinál mintegy 14 százalékkal gyakrabban használták az addig kevésbé preferált bal kezüket.

Amikor ugyanezt a kísérletet a koponya jobb oldalán végezték el, vagyis az agy jobb oldalát stimulálták, akkor nem tapasztaltak különbséget a kézhasználat preferenciájában.