Magyar sikerek a Rubik-kocka Európa-bajnokságon

Vágólapra másolva!
Több kategóriában első vagy dobogós helyet szereztek a magyar indulók a hétvégén Budapesten tartott Rubik-kocka Európa-bajnokságon. A klasszikus kocka kirakásában egy orosz versenyző győzött 10,31 másodperces átlagidővel.
Vágólapra másolva!

Pozsgai Péter 56,61 másodperc alatt rakta ki lábbal a 3x3-as bűvös kockát, és ezzel első lett ebben a kategóriában a vasárnap befejeződött Rubik-kocka Európa-bajnokságon - közölte az MTI-vel Kovács János, a Rubik Studió ügyvezetője. A szervező nagyon szép teljesítménynek értékelte Kocza Istvánét is, aki 9 kockát rakott ki vakon 56 perc 16 másodperc alatt - még akkor is, ha ez csak a második helyezésre volt elegendő, mert egy spanyol versenyzőnek 11 kockát sikerült kiraknia lábbal az adott idő alatt.

Három első helyet is elhódított Barát Bence: a 6x6-os (2,35 perces átlagidővel) és 7x7-es (3,40 perces átlagidővel) kocka kirakásában, valamint az 5x5-os kocka vakon történő kirakásában (33 perc 34 másodperc alatt). Bodor Bálint a megaminx kategóriában, a kocka dodekaéder alakú változatában lett első 58,46 másodperces átlaggal.

Egy 3 perc 5 másodperces világcsúcs ellenére az 5 perc 44 másodperces átlag csak a második helyhez volt elegendő Berecki Brúnó számára a pyraminx, a szabályos háromszögekből álló, laponként 9 háromszöget tartalmazó tetraéder kategóriában, a legfeljebb 11 forgatásból kirakható fejtörőben.

A klasszikus 3x3-as kocka kirakásában meglepetésre egy orosz versenyző, Szergej Rajbko győzött 10,31 másodperces átlagidővel, bár rendkívül szoros versenyben, mivel a legjobb magyar, a negyedik helyezett Batic Milán is nagyon jól, 10,82 másodperces átlaggal teljesített.

A háromnapos Európa-bajnokságra, amelyen összesen 23 kategóriában hirdettek bajnokot, közel 300-an jelentkeztek 28 országból, Magyarországról 50-en. Világbajnokságot már kétszer rendeztek Budapesten, 1982-ben és 2007-ben.