Kétszáz új fajt fedeztek fel Új-Guinea szigetén

Vágólapra másolva!
Két hónap alatt több mint kétszáz új fajt fedezett fel két nemzetközi kutatócsoport Pápua Új-Guineában. Az új fajok közé tartozik egy fehér farkú egér, egy rózsaszín szemű és egy tüskés lábú szöcske, valamint egy korábban ismeretlen rododendron faj is.
Vágólapra másolva!

A felfedező utakra még tavaly került sor, ám az új fajokat csak most mutatta be a Conservation International nemzetközi természetvédelmi szervezet. A kutatók 24 békafajt, két emlőst, kilenc növényt, közel száz rovart és nagyjából ugyanennyi pókfajt fedeztek fel, sőt több szöcske, legalább egy hangya és az egyik emlős is annyira különbözik az eddig ismert fajoktól, hogy teljesen új nembe tartozik.

Az egyik expedíció a Nakanai-hegységben zajlott. A területet Pápua Új-Guinea az UNESCO Világörökségi Listájára javasolta, ugyanis ezen a vidéken találhatók a legnagyobb földalatti folyók és a leglátványosabb barlangrendszerek. A kutatók a helyiek közreműködésével három különböző élőhelyen kutattak új, bennszülött és a tudomány számára korában ismeretlen fajok után.

Forrás: Conservation International
Egy új levelibéka faj - kattintson a képre a galériáért!

Az itt felfedezett fajok közé tartozik egy sárga pöttyös béka (Platymantis sp. nov.), amely a hegyek magasabb részein az esőerdőkben él, és egy másik, mindössze 2 centiméteres béka (Batrachylodes sp.nov.), mely a rokonaitól eltérően nem éjszaka, hanem késő délután, a trópusi záporok után hívja a nőstényeket. Stephen Richards, a Conservation International kétéltű szakértője szerint ez az expedíció legérdekesebb és legmeglepőbb herpetológiai felfedezése, ugyanis a csoport korábban ismert fajai kivétel nélkül kizárólag a keletebbre lévő Salamon-szigeteken fordulnak elő. Ugyancsak a Nakanai-hegységben, 1590 méteres magasságban találtak rá arra az egérre, melyet fehér farokvégéről lehet felismerni. Az állat sok hasonlóságot mutat egy már ismert új-guineai egérfajjal, de a kutatók szerint új nembe tartozik.

Forrás: Conservation International
A rózsaszín szemű szöcske - kattintson a képre a galériáért!

A szintén Világörökségi Listára javasolt másik helyszínen, a Muller-hegyvidéken találtak rá egy smaragdzöld színű (Mossula sp. nov. 1), egy rózsaszín szemű (Caedicia), és egy másik, érdekes kinézetű szöcskére (Mossula sp. nov.). Utóbbi szokatlanul hosszú és tüskés ugrólábaival riasztja el a rátámadó ragadozókat. Nagy tömegben bukkantak rá egy új rododendron fajra is, melynek hatalmas fehér virágai vannak.