Spanyol kutatók a Cantabriai-hegységben élő barnamedvék viselkedését vizsgálták. A megfigyelésekből kiderült, hogy nem tévedtek azok a történelmi források, amelyek szerint az itt élő medvék nem mindig alszanak téli álmot.

A barnamedvék (Ursus arctos) a világ minden táján nyugalmi állapotban töltik a telet. Egy 14. századi spanyol történelmi feljegyzés szerint azonban azok az anyamedvék, amelyeknek bocsai születtek az előző évben, nem merülnek téli álomba, legalábbis nem az egész téli időszak alatt. Spanyol kutatók legújabb megfigyeléseiből kiderült, hogy nem tévedett ez a sok száz éves leírás.

A kutatók a Cantabriai-hegység két medvepopulációját tanulmányozták 1998 és 2007 között. A telente, december és március közötti időszakban megfigyelt medvenyomok azt mutatták, hogy azok a nőstény medvék, amelyeknek 11-14 hónapos bocsaik vannak, folyamatosan tevékenykednek. Nem aludtak téli álmot az éppen függetlenné váló kétéves korú fiatal medvék sem, kivéve, ha családi csoportokban éltek.

A kutatók kimutatták, hogy a két medveállomány hét családi csoportja (nőstény és bocsai) a megfigyelés időszaka alatt nem hagyták abba a táplálkozást és az ürítést, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nem kerültek a téli álom élettani állapotába. Ezt a "nem alvást" még a nagy hideg vagy a havazás sem befolyásolta.

A kutatók azonban azt is feljegyezték, hogy a kétévesnél idősebb medvék, köztük az ellés előtt álló vagy éppen bocs nélküli nőstények, januárban és februárban jelentős mértékben csökkentették aktivitásukat, ami megfelel a téli álom esetén "elvárható" viselkedésnek. A medvék ugyan a téli álom időszaka alatt is időnként elhagyják barlangjaikat, illetve búvóhelyeiket, de ilyenkor általában nem esznek, isznak vagy ürítenek.