Ezzel szálltak volna az oroszok a Holdra - kép

szovjet holdkomp, holdraszállás, Hold
Vágólapra másolva!
A volt Szovjetunióban is készültek az emberes holdutazásra, de lemaradtak az USA mögött. Csak egyetlen kozmonauta fért volna bele az orosz holdkompba, amelyről látványos közelképeket hoztak nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Korábban nem látott felvételeket közöltek nemrég az orosz holdkompról, amelynek létét évtizedeken át titkolták, még a Szovjetunió fennállása alatt. A moszkvai repülési intézetben orosz diákok közelről is megvizsgálhatták a holdkompot és az orosz Livejournal.com újság segítéségével látványos képeket is rögzítettek róla.

A volt Szovjetunió is elsőként akart embert juttatni a Hold felszínére, és sokáig aktívan fejlesztették az ehhez szükséges űreszközöket. Végül az amerikaiak megelőzték őket: Neil Armstrong 1969-ben elsőként lépett égi kísérőnkre.

Forrás: Moscow Aviation Institute
Az orosz emberes holdraszálláshoz kifejlesztett holdkomp (Moscow Aviation Institute)

Az orosz holdkomp kisebb és egyszerűbb volt az amerikainál. Egyetlen űrhajós utazott volna benne, és a le- valamint felszálláshoz ugyanazt a hajtóművet használta volna az űreszköz. Az amerikai Apollo-rendszerrel ellentétben az orosz űrhajóból csak űrséta keretében lehetett volna csak átszállni a holdkompba.

Forrás: Livejournal.com
Néhány diák, akik közelről is megszemlélhették a holdkompot

Az orosz holdkomp több alkalommal is járt a világűrben. A két sikeres próbaút után azonban a készülő, de még hibásan üzemelő N-1 jelű óriásrakéta egyik példánya felrobbant, rajta az egyik holdkomppal. Utoljára 1971-ben hagyta egy másik változat bolygónkat, amely később Ausztrália felett belépett a légkörbe és elégett.

Forrás: Livejournal.com
Szimbólum a múltból, egy vörös csillag az antennán

Számos további kép itt tekinthető meg az orosz holdkompról.