Vágólapra másolva!
A Neander-völgyi gyerekek nagyok és életerősek voltak - állítják a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) kutatói, akik egy másfél év körüli egyed maradványait tárták fel.
Vágólapra másolva!

A leletről a Journal of Human Evolution című folyóiratban jelent meg beszámoló. A kisgyerek földi maradványait Namur tartományban, a Grotte du Spy barlangban fedezték fel. Korábban itt két felnőtt Neander-völgyi csontjait is megtalálták, így a szakértők szerint előfordulhat, hogy egy 33 ezer évvel ezelőtt élt család tagjairól van szó.

A másféléves korában elhunyt gyermek a legfiatalabb Neander-völgyi, akinek maradványait Európa északnyugati részén eddig feltárták. A kutatók szerint a Neander-völgyi gyerekek nagyok és életerősek voltak. A továbbiakban a kutatók elvégzik a gyerek csontjainak DNS-vizsgálatát, amely kimutathatja a rokonságot. A két felnőtt virtuális arcrekonstrukciója már folyamatban van, a Neander-völgyi párt jövő nyáron "keltik életre", amikor 2011 júniusában a helyszínen megnyitják a látogatói központot.