Majdnem 124 centis a világ leghosszabb macskája

Vágólapra másolva!
Egyetlen milliméter híján 124 centis a világ leghosszabb macskája. Fajtáját tekintve az állat Maine Coon, amely a széles körben elterjedt hiedelemmel szemben nem egy elvadult házimacska és egy mosómedve szerelméből született.
Vágólapra másolva!

Stewie a neve, amerikai, ötéves, a nevadai Renóban él, és Guinness-rekordot döntött. A korábbi hosszrekorder macska 17 milliméterrel kurtább nála. Fajtáját tekintve mindkét állat Maine Coon - ezt a fajtát a "macskavilág" szelíd óriásának tartják. A hivatalos macskahosszt az állatok orra hegyétől a farkuk végéig mérik - írja az MTI.

Forrás: Szalóki Mónika/monacoon.hu
A kép illusztráció

A Maine Coon az egyik legősibb természetesen kialakult, Észak-Amerikából származó fajta, származását - neve után - általában Maine államhoz kapcsolják. Eredete körül számos bájos legenda kering. Az egyik ilyen széles körben elterjedt hiedelem szerint a fajta kialakulása egy elvadult házimacska és egy mosómedve szerelmének köszönhető. (Természetesen ez biológiailag nem lehetséges.) E mítosz alapjául szolgálhat a bozontos farok és a mosómedvéhez nagyon hasonlító mintázat, valamint a névválasztás (mosómedve, Racoon).

A kandúrok súlya általában 6-9 kilogramm, de elérhetik a 10 kilós testsúlyt is, a nőstények ennél kisebbek, általában 4-6 kilósak. A Maine Coon későn érő fajta, teljes méretét 3-5 éves kora körül éri csak el, gyermeki természetét azonban egész életén át megtartja. Ő egy szelíd, kedves "óriás" angyali természettel megáldva - olvasható a fajta egyik hazai tenyésztőjének honlapján, ahol számos további információ érhető el. "Az utóbbi időben abba az irányba megy a tenyésztés, hogy minél természetesebben nézzen ki a cica, és például nem az extrém fülekre hajtanak, mint a keleti macskáknál. A Maine Coon félhosszú szőrű, nagy termetű macska, többek között magasra tűzött fülek, a fülek végén hiúzpamacsok jellemzik. Szelíd, őszinte fajta, igazi házikedvenc" - mondta Szalóki Mónika tenyésztő az [origo]-nak.

Egy törzskönyvezett, kölyök Maine Coon macska ára 100 ezer forintnál kezdődik.