Csempészett krokodil miatt zuhanhatott le egy repülőgép Kongóban

Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel egy csempészett krokodil okozott halálos repülőgépszerencsétlenséget Kongóban.
Vágólapra másolva!

A napokban derült fény arra, hogy valószínűleg egy csempészett krokodil okozott repülőgépszerencsétlenséget augusztus végén a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A balesetben húsz ember meghalt, köztük a gép brit pilótája is.

Az egyetlen meg nem nevezett túlélő a Jeune Afriqeu magazinnak elmondta, hogy a krokodilt egy sporttáskában csempészték fel a gépre. Az állat azonban kiszabadult, a gépen pánik tört ki, és mindenki a pilótafülkéhez menekült. Ez kibillentette a gépet az egyensúlyából, és az végül lezuhant. Az első híradások még arról szóltak, hogy a Kinshasából Bandunduba tartó gép azért zuhant le, mert elfogyott az üzemanyaga.

A krokodil túlélte a zuhanást, ám azt követően a helyiek leszúrták. Az állat fajáról a tudósítások nem számoltak be, de elképzelhető, hogy az egyméteresre megnövő tompaorrú krokodil egyik ritka, kongói alfaja volt.

Forrás: Wikimedia Commons
Tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) - képünk illusztráció

Az ügyben a brit közlekedési hatóság (Department of Transport) is vizsgálatot indított. Tim Atkinson, a hatóság munkatársa a Press Association brit hírügynökségnek azt mondta, hogy nagyon kicsi az esélye, hogy valóban így történt a baleset, de nem elképzelhetetlen.

A haszon reményében a vadállatcsempészek bármire képesek, hogy egy állatot a kívánt célpontba eljuttassanak: néhány hónappal ezelőtt például egy thaiföldi nő plüsstigrisek alá temetve próbált kicsempészni egy elkábított kistigrist Thaiföldről.