Pazar képek jönnek az üstökösről

Vágólapra másolva!
Mindössze 700 kilométerre közelítette meg a Hartley-2 üstököst az EPOXI-űrszonda. Megérkeztek az első, nagyon jó felvételek.
Vágólapra másolva!

Csütörtök, hazai idő szerint 16.48

A találkozó során számos mérési eredmény született, amelyek továbbítása jelenleg is zajlik a Földre. Az első adatokból csütörtök este 21 órakor tart sajtótájékoztatót a NASA. Ezzel megkezdődik a részletes elemzés, ami még hónapokon keresztül tart. A küldetés honlapja itt érhető el.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/UMD

Csütörtök, hazai idő szerint 16.20

Az eddigi legjobb felbontású képen sziklák is látszanak a felszínen, a magot alkotó két nagy test (almag) közötti részen pedig egy simább terület van. Itt halmozódott fel a legtöbb finom por.

Forrás: NASA
A Hartley-2 üstökös körülbelül 1,5 kilométer hosszú magja az EPOXI-űrszonda felvételen. További képek itt

Csütörtök, hazai idő szerint 16.05

Szenzációs képek jönnek az üstökösről, az irányítóközpontban kitűnő a hangulat. "Fantasztikus közelítésről" beszélnek, pezsgőket is bontottak. Az eseményeket a NASA TV élőben közvetíti (a Media Channelt kell kiválasztani).

A közelségkor készült képeken jól láthatók az üstökösmag aktív területei. A mag elnyúlt alakú, mintha két nagy darabból állna. Felszíne kissé egyenetlen, bár ezek a képek még csak a közepes felbontású kamerától származnak (lehet, hogy később lesznek még részletesebb képek is). Látható több anyagsugár, amelyben a mag felszínéről áramlik ki az gáz és a por.

Forrás: NASA, JPL

Forrás: NASA, JPL

Forrás: NASA, JPL

Csütörtök, hazai idő szerint 15.45

Magyar idő szerint 15.01-kor az EPOXI-űrszonda elrepült a Hartley-2 üstökös magja mellett. A manőver sikeres volt, az űreszköz "túlélte" az égitest 700 kilométeres megközelítését.

A földi irányítóközpontban zajló eseményeket a NASA TV élőben közvetíti. A Media Channelt kell kiválasztani.

A várható képekkel és információkkal folyamatosan jelentkezünk.

Csütörtök, hazai idő szerint 14.58

Az EPOXI-űrszonda hamarosan eléri az üstököshöz legközelebbi pontját. Hazai idő szerint csütörtök délután, 15 óra környékén mintegy 700 kilométerre lesz a Hartley-2 magjától.

A földi irányítóközpontban zajló eseményeket a NASA TV élőben közvetíti. A Media Channelt kell kiválasztani.

Ez lesz az ötödik üstökösmag, amelyet egy űreszköz meglátogat és közeli megfigyeléseket készít róla. A tervek alapján a randevű során mintegy 1,5 gigabyte adatmennyiséget rögzítenek az EPOXI berendezései.

Csütörtök, hazai idő szerint 7.43

Így fest az üstökös a hozzá közeledő EPOXI-űrszondáról. Az alábbi felvétel a találkozó előtt két nappal készült az MRI jelű detektor segítségével, és most közölte a NASA. Több különálló, egyperces expozíciós idejű képet adtak össze, hogy a fotó megszülessen. A kép készítése idején az űreszköz közel 2 millió kilométerre volt célpontjától.

A november 4-ei, csütörtöki randevú során mindössze 700 kilométerre közelíti meg az égitest magját, hazai idő szerint 15 óra körül. Az eseményt a NASA TV élőben közvetíti.

A fotón jól megfigyelhető az üstökös kiterjedt, diffúz kómája, valamint annak elnyúlt alakja. A sárga nyíl jelzi alul a Nap irányát, innen érkezik a sugárzás, amely aztán a magból kijutott anyag térbeli helyzetét befolyásolja, és csillagunkkal ellenkező irányba - azaz a képen balra elnyújtja.

Forrás: NASA, JPL
Az üstökös november 2-án az EPOXI-űrszonda felvételén (NASA, JPL)

Szerda, hazai idő szerint 10.03

Az üstököshöz közeledő EPOXI-űrszonda megfigyelései a terveknek megfelelően zajlanak. A szonda egyre nagyobbnak és fényesebbnek látja az objektumot, és több eredményt is nyilvánosságra hoztak, amelyek az elmúlt hetek megfigyelésein alapulnak. Az űreszköz HRI jelű infravörös spektrométerének október 16-i mérési eredményei alapján a víz (H2O) és szén-dioxid (CO2) molekulák sugárzását sikerült kimutatni az üstökös légkörében, azaz kómájában.

Forrás: NASA, JPL
Víz és szén-dioxid molekulák nyoma az üstökös kómájának színképben (NASA, JPL)

A második grafikonon az üstökös fényességváltozása látható szeptember 5. és október 14. között. A fekete görbe a porkibocsátást mutatja, míg a kék szín a cianid (CN) gáz mennyiségét. A fekete görbe növekedése a szonda közeledésének megfelelően lassan emelkedik, amiben az is közrejátszik, hogy a kométa október végén jutott napközelbe, ahol a legerősebb aktivitás várható. Az intenzív besugárzástól ekkor szublimál a legtöbb anyag a felszínéről, és a kitörő gázok sok port is magukkal visznek.

Forrás: NASA, JPL
Az üstökösnél mért és előre várt porkibocsátás növekedése (fekete színnel), és a váratlan cianidkibocsátás jelentkezése (kék színnel) (NASA, JPL)

Míg a pormennyiségnél fokozatos növekedés látható, a cianidgáz esetében egy váratlan maximum jelentkezett szeptember első felében - nyolc nap alatt közel ötszörösére emelkedett a gáztermelés. Utóbbi oka egyelőre ismeretlen, feltehetőleg nem áll kapcsolatban a mag forgása miatt fellépő napi gázkibocsátások ingadozásával. Elképzelhető, hogy a felszínközeli kitörések egy ilyen gázban gazdag térséget értek el a mag anyagában, de egyéb magyarázatok is lehetségesek. A mag tengelyforgásával kapcsolatos napi változások mindkét görbe kisebb ingadozásaiban azonosíthatók, főleg az ábra jobb oldalán.

Forrás: Keith Johnson
A Hartley-2 üstökös október 17-én a Földről (Keith Johnson)