A szűk látótér okozhatja madarak millióinak halálát

Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel a két szem szűk közös látótere miatt nem veszik észre a repülő madarak az elektromos vezetékeket, melyek évente madarak millióinak halálát okozzák. Hazánkban az egyik természetvédelmi szempontból legfontosabb faj, a túzok esetében is a légvezetékkel való ütközés a leggyakoribb pusztulási ok.
Vágólapra másolva!

A repülés közbeni lefelé tekintgetés és a táplálkozási specializáció miatt kialakult szűk látótér okozhatja a repülő madarak vesztét, állítják brit kutatók. Évente rengeteg madár pusztul el azért, mert repülés közben nekiütközik az elektromos légvezetékeknek. Becslések szerint ez a szám milliós nagyságrendű is lehet, de pontos statisztikák nincsenek, mert a madarak tetemét a dögevők általában eltüntetik.

A Birmingham Egyetem Madártani Központjának kutatói három különösen érintett, Afrikában előforduló madárfaj látóterén végeztek részletes vizsgálatokat: az óriástúzokon (Ardeotis kori), a paradicsomdarun (Anthropoides paradisea) és a fehér gólyán (Ciconia ciconia). A szakemberek megállapították, hogy ezeknek a fajoknak a táplálkozási módjuk miatt szükséges, hogy a csőrük hegyére tudjanak fókuszálni - hogy pontosan tudjanak célozni, és a zsákmányt elkapni -, ami azt eredményezi, hogy a két szem közös látótere nagyon szűk, és túl nagy az a terület, ami fókuszon kívül marad. Így, bár jól látnak előre, elég csak picikét elfordítani a fejüket, és máris nem veszik észre a szemben lévő vezetékeket.

A kutatók szerint a szűk látótér a gyakori lefelé tekintgetéssel kombinálva - akár mert táplálkozó hely után kutat a madár, vagy fajtársakat, esetleg fészkelőhelyet keres - egyértelműen azt jelenti, hogy a madarak nem látják meg a rájuk leselkedő veszélyt. A vizsgálatban résztvevő egyik ornitológus, Graham Martin szerint a vezetékekre helyezett fényvisszaverő jelölések éppen ezért az esetek többségében nem érnek semmit. Ehelyett olyan módszert kellene találni, amivel el lehetne csalogatni a madarakat azoktól a vezetékektől, ahol különösen gyakran történnek ütközéses balesetek.

A vezetékek kétféle módon okozhatják a madarak halálát: egyrészt ütközés révén sérülhetnek meg, másrészt áramütés érheti őket, amikor egyidejűleg két különböző potenciálú elemet érintenek meg. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2003 óta évente meghirdeti országos középfeszültségű oszlop felmérési kampányát, hogy feltérképezzék az áramütéses baleseteket. Az egyik legsúlyosabb esetre 2006-ban derült fény, amikor Újtikos határában egy rövid vezetékszakaszon közel 200 fehér gólya pusztult el áramütés miatt.

A vezetéknek repülő madarakról az egyesület kevesebb adattal rendelkezik, de annyi biztos, hogy az egyik természetvédelmi szempontból legjelentősebb haza madárfaj, a túzok (Otis tarda) esetében a vezetéknek ütközés az egyik leggyakoribb pusztulási ok. A másik fontos érintett faj a daru (Grus grus). Ezen kívül a vízimadarak esetében jelentenek még fokozott problémát az élőhelyeiket átszelő vagy azok között húzódó vezetékek.