Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy a világ legnagyobb méretű heréjével egy rovar, mégpedig egy szöcske büszkélkedhet. Természetesen nem abszolút méretrekordról, hanem a herék tömegének a testtömeghez viszonyított arányáról van szó. Az új rekorder egy másik rovart, egy gyümölcslegyet taszított le a trónjáról.
Vágólapra másolva!

A világ eddigi legnagyobb heréjű állatának a Drosophila bifurca nevű gyümölcslegyet tartották. E pár milliméteres rovar heréje a testtömeg 10,6 százalékát teszi ki. A brit Derby Egyetem biológusai azonban most fölfedeztek egy ennél is "férfiasabb" állatot. A púposhasú rétiszöcske (Platycleis affinis) heréinek tömege eléri a testtömeg 14 százalékát, számolnak be a kutatók a Biology Letters szakfolyóiratban. Ez döbbenetes méret, képzeljünk csak el egy 80 kilós férfit több mint 11 kilogrammos heregolyóval!

A kutatások vezetője, Karim Vahed elmondta, hogy alig akartak hinni a szemüknek, amikor felboncolták az állatot. A rovar heréje jószerivel a teljes potrohot elfoglalja. A kutatók arra is magyarázatot kerestek, miért van szüksége ekkora herére ennek az állatnak. Szinte egyetemleges evolúciós szabály, hogy minél "csapodárabb" egy faj nősténye, azaz minél több hímmel párzik a párzási szezonban, rendszerint annál nagyobb a faj hímjeinek heréje. Ezt kimutatták számos rovar-, hal-, madár- és emlősfajban.

A kutatók a Cambridge-i Egyetem munkatársainak közreműködésével összehasonlították 21 rétiszöcskefaj relatív herenagyságát. Más tanulmányokhoz hasonlóan, ők is megállapították, hogy a hereméret annál nagyobb, minél több nősténnyel párzik az adott faj hímje. A púposhasú rétiszöcske nősténye akár 23 különböző hímmel is párosodhat rövid, kéthónapos felnőtt élete folyamán.

A kutatókat azonban meglepetés is érte. Kiderült, hogy a púposhasú rétiszöcske nem termel több spermát, mint társai, sőt az egyik legkisebb térfogatú ejakulátumot produkálta. A cikk társszerzője, James Gilbert szerint általában elég nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a "csapodár" nőstények hímjei arra használják hatalmas heréiket, hogy rengeteg spermát jutassanak a nősténybe. Ily módon nagyobb az esély, hogy az ő ivarsejtjük termékenyíti meg a nőstényt. Ez még a főemlősök esetében is igaz.

Úgy tűnik azonban, hogy a púposhasú rétiszöcske esetében kicsit más a helyzet. A rovarnak feltehetőleg azért ilyen nagy a heréje, hogy a hím képes legyen ismételten párzani anélkül, hogy kimerülne a spermatartaléka. A rétiszöcske kiemelkedően nagy heréje lehetővé teszi a számára, hogy több nősténnyel párosodjon és mindegyikbe csak viszonylag kevés ondót juttasson. A jelek szerint a hím nem lövi el egyszerre az összes puskaporát.