Hólyagosra égnek a bálnák az erős UV-tól - kép

Vágólapra másolva!
Az emberekhez hasonlóan a bálnák bőrét sem kíméli az erős UV-sugárzás, melynek hatására hólyagok alakulnak ki az állatokon. Még nem ismert, hogy a bálnák milyen mértékben képesek védekezni a napfény ellen, de a sötétebb kültakaró - hozzánk hasonlóan - náluk is előnyt jelent.
Vágólapra másolva!

A Londoni Zoológus Társaság és a szintén londoni Queen Mary Egyetem kutatói nagyfelbontású fotók elemzésével bizonyították, hogy a bálnák is le tudnak égni. A Kaliforniai-öbölben élő állatok egész évben magas UV-sugárzásnak vannak kitéve: az állatokat akkor érheti erős napsugárzás, amikor hosszabb ideig a vízfelszín közelében tartózkodnak. Ez gyakran előfordul, hiszen a bálnáknak egyrészt levegőt kell venniük, másrészt a társas élet és az utódok etetése is a vízfelszínhez közel zajlik.

A Proceedings of the Royal Society B folyóiratában megjelent tanulmány szerzői három bálnafajt, az óriás ámbráscetet (Physeter macrocephalus), a kék bálnát (Balaenoptera musculus) és a közönséges barázdásbálnát (Balaenoptera physalus) vizsgálták. Mindhárom fajnál olyan hólyagokat azonosítottak az állatok bőrén, amelyek az embereknél már akut, súlyos leégésnek minősülnek.

Forrás: Proceedings of the Royal Society B
A bal felső képen jól kivehetőek az állat bőrén keletkezett hólyagok

Az UV-sugárzás bőrre gyakorolt hatásait laboratóriumi állatoknál már széles körben vizsgálták, a vadon élő emlősfajokról viszont nem mondható el ugyanez. Kiderült, hogy a világosabb kültakaróval rendelkező kék bálnák égései súlyosabbak voltak, míg a sötétebb bőrrel rendelkező közönséges barázdásbálnákat valamivel kevésbé érintette ez a probléma. A kék bálnáknál ráadásul súlyosbodtak is a leégési tünetek a vizsgálat hároméves időtartama alatt.

A fenti eredmények alapján a bálnáknál is hasonló napvédő mechanizmusok zajlanak a bőrben, mint az embereknél. A sötétebb pigmentáció náluk is előnyösebb az UV-sugarak elleni védekezésben, az viszont még nem ismert, hogy az állatok milyen gyorsan tudnak alkalmazkodni az évről-évre növekvő UV-sugárzáshoz. A kutatók emiatt azt is megvizsgálják majd, hogy a bőrpigmentációt kialakító gének kifejeződése milyen módon változik az állatokban.