Megmenekülhet a legritkább kígyó

Vágólapra másolva!
Tizenöt év alatt megtízszereződött a korábban a világ legritkább kígyójának tartott Alsophis antiguae siklófaj egyedszáma, mely így talán megmenekülhet a kipusztulástól. A kígyó az élőhelyére behurcolt patkányok miatt került a kihalás peremére.
Vágólapra másolva!

A ritka sikló néhány száz évvel ezelőtt még gyakori faj volt a karib-tengeri Antigua szigetén. A hódító európaiak hajóin utazó patkányok azonban sikeresen megtelepedtek a szigeten, és előszeretettel fogyasztották a telepesek által ültetett cukornádat és a kígyók tojásait, így a 19. századra már az egész szigeten hemzsegtek a patkányok. A cukornád-ültetvények tulajdonosai ezért a rágcsálók visszaszorítására Ázsiából hoztak mongúzokat, ám azt kihagyták a számításból, hogy a patkányok éjszaka aktívak, míg a mongúzok nappal vadásznak.

A mongúzok ezért patkányok helyett madarakat, békákat és kígyókat fogyasztottak, így tovább csökkent az Alsophis antiguae siklófaj állománya, míg végül teljesen eltűnt Antigua fő szigetéről és a legtöbb part menti kis szigetről. Tizenöt évvel ezelőtt már csak alig 50 példánya élt a szigetország egyetlen apró, 8 hektáros, mongúzmentes szigetén, a Great Bird szigeten.

Forrás: Jenny Daltry, FFI
Alsophis antiguae

A természetvédelmi szervezeteknek köszönhetően azonban úgy tűnik, hogy van esély a faj fennmaradására. Sikeresen meggyőzték a helyieket arról, hogy ne féljenek az ártalmatlan kígyóktól, és ne pusztítsák őket, majd az önkéntesek segítségével 12 part menti szigetet szabadítottak meg a patkányoktól és mongúzoktól. A fogságban történő szaporítás és az intenzív védelem hatására az siklófaj egyedszáma elérte az ötszázat, és ma már több más szigeten is előfordul, összesen 63 hektáron.

A patkányok eltüntetése a Great Bird szigetről a többi őshonos állatfajnak is kedvezett. A Fauna & Flora International természetvédelmi szervezet szerint a madarak száma a szigeten harmincszorosára nőtt, valamint a tengeri teknősök, gyíkok és növények populációi is jelentős javulást mutatnak.

Forrás: Jenny Daltry, FFI
Great Bird sziget

A kígyó azonban még nem menekült meg, mert a kis kiinduló egyedszám miatt nagy a beltenyésztettség. A kutatók ezért folyamatosan cserélgetik a kígyókat a különböző populációkban, hogy növeljék a genetikai változatosságot. A szigeteket a tengerszint-emelkedés is veszélyezteti, ezért a szakemberek igyekeznek új élőhelyeket találni a faj számára.