Pókszemek győztek a mikroszkópos fotók nemzetközi versenyén - képek

Vágólapra másolva!
Egy kaszáspók szemeiről készült rendkívül részletes és színes felvétel nyerte az Olympus BioScapes fénymikroszkópos fotóversenyt.
Vágólapra másolva!

A felvételen a két ovális lencse mellett gyönyörű színekben az ideghártya (retina) és a látóidegek is láthatók. A képet dr. Igor Siwanowicz neurobiológus, a müncheni Max Planck Intézet kutatója készítette. A felvétel speciális konfokális mikroszkóppal készült (mely fluoreszcensen jelölt minták vizsgálatára alkalmas), és utólagosan kapta ezeket a látványos színeket. Siwanowicz egy másik képével is bejutott a legjobb 10 közé, egy kék légivadász szemét ábrázoló felvétele 7. helyet ért el.

A második helyezett Thomas Deerinck (Kalifornia Egyetem, San Diego) lett patkány hippocampusról készült fotójával (az agy ezen területe felel a térbeli tájékozódásért és a memóriáért). A harmadik díjat pedig James Nicholson (Fort Johnson Marine Lab, Charleston) kapta egy korallról készített fényképéért.

Forrás: Olympus BioScapes/Dr. Igor Siwanowicz
Metszet egy kaszáspók szemeiről: a két zöld ovális alak a lencse, tőlük középre a retina sejtjei láthatók, középen alul pedig a látóidegek (Igor Siwanowicz győztes felvétele). Kattintson a képre a galériáért, ahol néhány tízszeres, esetleg nagyságrendileg százszoros nagyítású fotók láthatók

Idén immár hetedik alkalommal rendezték meg az Olympus BioScapes versenyt, mely egyike a legnagyobb fénymikroszkópos fotográfiai megmérettetéseknek. A pályázatok témája lehet ember, állat és növény, és bármilyen tudományos témához kötődhet. A művek bírálatánál figyelembe veszik az ábrázolásmódot, valamint az esztétikai és technikai értéket. Ebben az évben nagyjából 2000 pályamű érkezett (fényképek és videofelvételek egyaránt), és a 10 díjazott felvételen kívül további 59-et jutalmaztak dicsérettel.