London és Párizs éjszakai fényei az űrállomásról

london
Vágólapra másolva!
Az éjszakai Földön jobban azonosíthatók a városok, mint a nappali oldalon. Mesterséges fényeik révén nem csak alakjuk vehető ki, de népességükre is következtetni lehet - a fényesebbeket általában többen lakják. Az űrállomás fedélzetéről rögzített képen ezúttal Londont és Párizst, valamint elővárosaikat mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

Így fest az éjszakai Nyugat-Európa a magasból, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. Az alábbi fényképen jó megfigyelhető Párizs és London, valamint a környezetükben lévő kisebb települések és elővárosok. Azonosíthatók továbbá a Benelux államok, amelyeknél a tengerpart is jól kirajzolódik. A nagyobb utak mentén a megélénkült gazdasági tevékenység miatt kialakult városok fényei gyöngysorokra emlékeztetnek a képen.

Az éjszakai felvételen elkülöníthető továbbá a tenger és a szárazföld területe, valamint a légkör felső régiója is, amely halvány derengést bocsát ki, és ívelődő zöldes sávot alkot. A kép tetején az űrállomás egyik napelemszárnya és néhány további kisebb részlete is azonosítható.

Forrás: NASA
London, Párizs és néhány további nyugat-európai város éjszakai fénye az űrállomás fedélzetéről, a Cupola modulból fotózva (NASA)

Ajánlat: