Ilyen, amikor álmosak a méhek - videó

Vágólapra másolva!
A méhek a kaptárban lejtett táncukkal irányítják társaikat a táplálékban gazdag helyekre. Amerikai kutatók felfedezték, hogy a méhek kommunikációs pontossága romlik, ha a rovarok nem pihenhetnek eleget.
Vágólapra másolva!

Ha az emberek nem alhatnak eleget, akkor romlik a teljesítőképességük, többek közt a szokásosnál rosszabbul kommunikálnak. Az austini Texasi Egyetem kutatói méhekkel (Apis mellifera) végzett kísérleteikben azt tapasztalták, hogy az alvásmegvonásnak kitett rovaroknak is romlik a kommunikációs képességük. Kevésbé pontosan tájékoztatják társaikat a megtalált tápláléklelőhelyekről.

Az alvás fontosságát korábban már más rovarnál, az ecetmuslicánál (Drosophila melanogaster) is kimutatták, de ez az első eset, hogy egy társas rovarnál figyelték meg: az alváshiány rontja a társakkal való kommunikációt. Mint az Amerikai Tudományos Akadémia Folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány vezető szerzője, Barrett Klein elmondta, ez befolyásolja a táplálékkeresés és végső soron az egész kolónia sikerét.

Az emberek esetében már bejáratott módszerei vannak a kísérleti alváshiány előidézésének. De hogy lehet ébren tartani a méheket? Klein föltalált egy mágneses szerkezetet, az "álmatlanítót", és a méhekre apró fémlemezeket rögzített. Éjszaka a pihenő méhek fölé helyezte a készüléket, amelynek a fémlapokra ható mágneses tere felébresztette a rovarokat. Ezt az ébresztést többször is megismételte a normális alvási időben.


A lelőhely irányának pontos eltáncolását a fehér vonal mutatja. A kialvatlan méhek tánc közben eltérnek ettől a nyomvonaltól, ami megtéveszti a követőket, így azok helytelen irányba repülnek

Klein ezután rögzítette a kialvatlan méhek viselkedését, és felfedezte, hogy riszáló táncukkal képtelenek voltak olyan pontosan közölni társaikkal a nektárral telt virágok helyét, mint a kipihent méhek.

A tánc nem volt szükségszerűen rossz, de kevésbé volt precíz, mint az elegendő időt alvó méheké. "Feltételezzük, hogy a kevésbé pontos tánc miatt kevesebb követőnek sikerül megtalálnia az élelemforrást" - mondja Klein. "Reméljük, hogy a későbbiekben sikerül kísérletileg is igazolni ezt az elképzelést."

Forrás: PNAS