Teljes holdfogyatkozás lesz keddre virradóra

Vágólapra másolva!
A Föld árnyákába kerül a Hold keddre virradó reggel, így teljes holdfogyatkozást látható majd a világ egy jelentős részéről. Magyarországról a jelenség csak részben lesz látható, mert a Hold épp akkor nyugszik majd le, amikor elkezdődik a holdfogyatkozás.
Vágólapra másolva!

Teljes holdfogyatkozás lesz a téli napfordulókor, keddre virradó éjszaka: az égi jelenség a maga nemében a leglátványosabb lesz egészen 2014-ig - olvasható a Space.com csillagászati portálon. A holdfogyatkozás során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és bolygónk árnyéka égi kísérőnkre vetül.

A decemberi az idei év egyetlen teljes holdfogyatkozása. A jelenséget teljes egészében Észak- és Közép-Amerika lakosai követhetik nyomon, de részlegesen megfigyelhető a holdfogyatkozás Európában, Afrika északnyugati részén, Északkelet-Ázsiában valamint Ausztrália és Új-Zéland egy részén. Mintegy 1,5 milliárd ember kísérheti figyelemmel a hírportál szerint. Közép-Európában kedden napkeltétől, 6.29-től 9.53-ig látható majd.

A Magyar Csillagászati Egyesület honlapján azt írják: Magyarországról a teljes holdfogyatkozás csak részben lesz látható. "Budapestről nézve pont akkor nyugszik le égi kísérőnk, amikor elkezd belemerülni a teljes árnyékba, így a lényeges és látványos eseményekről lemaradunk. A Dunántúlon lakók tiszta égbolt esetén a nyugvó holdkorongon megfigyelhetik a teljes árnyék megjelenését. A jelenség napkeltekor kezdődik és délben ér véget" - írja az MCSE honlapja.

A félárnyék magyar idő szerint 6 óra 29 perc 21 másodperckor érinti meg a holdfelszínt, a teljes árnyékra 7.32-ig kell várni; 8.40-kor nyeli el az umbra (teljes árnyék, ahol egyáltalán nem éri el a Nap fénye a Hold felszínét) égi kísérőnket, és onnan csak 9.53-kor bukkan ki. Bő egy óra kell a teljes árnyék levonulására, ez 11.01-kor következik be. A félárnyék 12.04-kor hagyja el a Hold felszínét. A holdfogyatkozás idején a Hold a Bika-Orion-Ikrek hármasának határán tartózkodik.