Gyönyörű magyar fotóval köszöntötte az új évet egy nagy külföldi űrportál

csillagos éj, égbolt, Vénusz, a holdsarló és a Merkúr együttállása
Vágólapra másolva!
Egy Veszprémben készült felvétellel köszöntötte a 2011-es esztendőt az egyik legnagyobb külföldi űrportál, a világszerte népszerű Spaceweather.com. A hajnali égről készült látványos fotó külön érdekessége a fényírással rátett évszám.
Vágólapra másolva!

A Vénusz, a holdsarló és a Merkúr együttállását mi is ajánlottuk a tavalyi év utolsó napjaiban készült cikkeinkben, de a rossz időjárás miatt csak kevesen tudták megfigyelni a szép jelenséget. Landy-Gyebnár Mónika fotója viszont olyan jól sikerült, hogy felkerült egy rangos külföldi szakportálra is. Következzen Mónika beszámolója.

2011. január elseje sűrű ködfelhővel fogadta az országot, csupán néhány magasabban fekvő helyszín lógott a páraréteg fölé. Azonban hajnal előtt a feltámadó szél hatására a nem túl magasan fekvő Veszprémben is kitisztult az ég, így lehetőség nyílt rá, hogy az új esztendő első csillagászati jelenségét - a Vénusz, a holdsarló és a Merkúr együttállását megfigyelhessük. Amíg mások épp hazafelé botladoztak a szilveszteri bulikból, már a Veszprém keleti határában fekvő Látóhegy felé igyekeztem fotósfelszerelésemmel.

A városból kiérve máris megkapó látvány fogadott: a távolban még megült ködfelhőzetből épp ekkor emelkedett ki a Hold, felette az igen fényesen ragyogó Vénusz, s az égen áthúzódó kondenzcsíkokon kívül más felhő nem zavarta a látványt. E kondenzcsíkoknak köszönhetően mind a holdsarló, mind a Vénusz körül szép színes koszorú alakult ki - ettől a Vénusz szinte ugyanolyan nagynak és fényesnek tűnt, mint a Hold. Ezt a koszorújelenségét a levegőben lebegő páraszemcséken - jelen esetben a kondenzcsíkot alkotó vízpárán - elhajló fény okozza, ha nem túl vastag a felhő, akkor fényesebb bolygók és csillagok körül is megfigyelhető, ám leggyakrabban a Hold vagy a Nap körül láthatjuk. (A koszorú mérete és színeinek élénk, kontrasztos volta attól függ, hogy a felhőt alkotó páraszemcsék átmérője mekkora és méretbeli eloszlása mennyire egyenletes.)

Ahogy kezdett hajnalodni, a Merkúr is a látóhatár és a távoli ködfelhőzet fölé emelkedett végre, így a hármas együttállás a legszebb arcát mutatta. A pirkadati fények rózsássá varázsolták a kondenzcsíkokat és a környező növényzetet borító zúzmarát is. Mivel egy éjszakai fotósnál mindig van zsebben hordható kicsike világítóeszköz, így jelen esetben is kéznél volt egy kis LED-del felszerelt ögyújtó, ennek köszönhetően az év első látványos égi jelenségét az új évszámmal fényfestve is megörökítettem.

Forrás: Landy-Gyebnár Mónika
A kép nagyobb méretben itt tekinthető meg (fotó: Landy-Gyebnár Mónika)

Bárki tehet hasonló fényfestett feliratot a képeire, ha a fényképezőgépén van kellően hosszú záridő és időzített önkioldó vagy távkioldó. A géppel szembeállva tükörírással a levegőbe írjuk, amit szeretnénk látni a képen, amíg az exponál (ha valaki nem gyakorlott tüköríró, érdemes előtte kicsit "edzeni"), és a felirat elkészültekor ki kell szaladni a gép látómezejéből, hogy ne jelenjen meg "szellem" a fotón.

Ajánlat:

A Spaceweather.com címlapja 2011. január 1-jén.

További képek a fényképezés adataival és a beszámoló angol nyelvű, az űrportálnak beküldött változatával.

Mint arról már korábban beszámoltunk, egy magyar, légköroptikai jelenségekkel foglalkozó fotós, Biró Zsófia felvételsorozatával köszöntötte az új évet a természeti jelenségek egyik legjelentősebb internetes fotógyűjteménye, az Earth Science Picture of the Day (EPOD) is.