Vágólapra másolva!
A Hold sötét sziluettje mellett egy pillanatra a Nemzetközi Űrállomás is látható volt a Nap előtt a keddi részleges fogyatkozás során. A ritka helyzetet egy Ománból készült felvételen sikerült elcsípni. A képen egy napfolt és a holdperem egyenetlenségei is azonosíthatóak.
Vágólapra másolva!

Ritka szerencsés felvételt készített Thierry Legault fényképész, aki a kedden reggel látható részleges napfogyatkozást örökítette meg. Fényképén nemcsak a Hold sziluettje mutatkozik csillagunk előtt, hanem a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is kivehető. A felvétel elkészítése nem volt egyszerű, az űrállomás ugyanis csak a másodperc töredékéig volt a napkorong előtt. A ritka kép Ománból készült.

Forrás: Thierry Legault, www.lookatsciences.com
A holdkorong (lent), valamint a Nemzetközi Űrállomás (fent) a Nap előtt a keddi részleges napfogyatkozás idején. A kép nagyméretű változatának letöltése (
Thierry Legault, www.lookatsciences.com)

A bal felső kinagyított részleten az ISS körvonala látható, és megfigyelhető rajta a négy nagy napelemtábla, valamint az is látszik, hogy középen már jó néhány modul tömörödik egymás közelében. A jobb felső kisebb képen pedig egy napfolt sötétebb belső umbrája és világosabb külső penumbrája látható. Maga az 51 méteres űrállomás mindössze 500 kilométerre, a bolygónknál négyszer kisebb Hold közel 400 ezer kilométerre, a Földnél 100-szor nagyobb Nap pedig 150 millió kilométerre volt a megfigyelőtől - utóbbi felszínén bolygónkhoz hasonló méretű napfolt látható.

A képen azonosíthatók még a Hold peremén mutatkozó egyenetlenségek, melyeket a felszínéről kiemelkedő hegyek hoztak létre. Ezek többségét a hatalmas becsapódások nyomán kidobott és visszahullott törmelékhalmazok, valamint a kéreg nagyobb, kibillent tömbjei alkotják. Kísérőnk felszínének legmagasabb részei a túloldalon, legmélyebb területei pedig a Föld felőli oldalon vannak, együttesen mintegy 16 kilométeres abszolút szintkülönbséget létrehozva.

Ajánlat: