Megszűnik a fogászati fúrók rémisztő hangja

Fogorvosi fúró, fogorvos, fog
Vágólapra másolva!
Három brit egyetem szakértői olyan eszközt fejlesztettek ki, mely véget vethet a fogorvosi beavatkozással járó aggodalomnak. A félelem fő oka a fogorvosi fúró hangja, mely a csendes várótermi szorongást szinte pánikká növeli. Egyes betegek emiatt kerülik a fogorvos felkeresését, sőt arra is akad példa, hogy valaki a váróból fordul vissza. Az új eszköz eggyel csökkenti az aggodalomforrások számát.
Vágólapra másolva!

A prototípus működése hasonlít a zajszűrő fejhallgatóéhoz, de úgy tervezték, hogy a fogorvosi fúró nagy hangmagasságán működjön. A betegek saját - például MP3-lejátszóhoz tartozó - fejhallgatójukat egy olyan készülékhez csatlakoztathatják majd a rendelőben, amely lehetővé teszi számukra, hogy csak a saját zenét hallják, a fúró- és szívókészülékek kellemetlen hangját pedig ne. A fogorvos és asszisztense beszédének hallását nem akadályozza a szerkezet, de a többi, nem kívánt hangot kiszűri.

A mikrofont és csipet tartalmazó készülék elemzi a bejövő hanghullámokat, és a nem kívánt zajt egy ellentétes fázisú hullámmal oltja ki. Ez az "adaptív szűrés" nevű technológia, amellyel még akkor is el lehet távolítani a zavart, ha a hang erőssége és magassága változik a fúró használatakor.

A készülék eredetileg Brian Millar professzor (King's College London Fogászati Intézet) találmánya, őt a Lotus autógyártó cég zajszűrő, de szirénahangot átengedő berendezése ihlette meg. Az ötletet több mint egy évtizedes együttműködés követte a Brunel Egyetem és a londoni South Bank Egyetem mérnökei, kutatói között, melynek során sikeresen megtervezték a készüléket, megépítették és tesztelték a prototípust.

Bár a termék a fogorvosi gyakorlatban még nem áll rendelkezésre, a King's már felvette a kapcsolatot a befektetőkkel a piacra dobás érdekében. A viszonylag olcsó kütyüt a fogorvosok olcsón megvásárolhatják, és ha a váróba is jut belőle, akkor ott sem kell majd izgulni. Persze a legjobb és legolcsóbb a fogszuvasodás megelőzése.