Kék napsugarak - szép fotó az egyik legritkább légköroptikai jelenségről

kék napsugár
Vágólapra másolva!
Lapos sávokká szakadozott napkorong, kék és zöld árnyalatokkal a naplemente végén: a látványos felvételen egy igen ritkán megfigyelhető légköroptikai jelenség látható, amelyet a Teide Obszervatóriumból rögzítettek a Kanári-szigeteken.
Vágólapra másolva!

Kék és zöld színben látható csillagunk első vagy utolsó sugara hajnalban, illetve este, ha adottak az ennek megfigyeléséhez szükséges légköri viszonyok. A leggyakrabban zöldes árnyalatban mutatkozó jelenség a légköri fénytörés, azaz refrakció következtében áll elő, és zöld sugár néven ismerik.

Forrás: Juan José Manzano (Grupo de Observadores Astronómicos de Tenerife)
Zöld és kék sugár a napkorongon, a Kanári-szigetekről, a Teibe Obszeratóriumból figyelve. Keresse meg az obszervatóriumot a Google Maps térképén! A kép nagyméretű változatának letöltése (Juan José Manzano, Grupo de Observadores Astronómicos de Tenerife)

Amikor a napfény a világűrből a légkörbe (tehát sűrűbb közegbe) lép, iránya megváltozik - ez a fénytörés. Az irányváltás miatt a fénysugarak enyhén a földfelszín felé térülnek el, amit a felszíni megfigyelő úgy lát, mintha a Nap egy kicsit magasabban volna az égen, mint ahol valójában elhelyezkedik. A hatás a látóhatárnál, tehát a napkelte vagy napnyugta alkalmával a legerősebb - amikor a napkorong alsó része látszólag a horizontot érinti, valójában a napkorong már éppen a horizont alatt van.

Csillagunk fehér fénye összetett, valójában a szivárvány színeinek keverékét tartalmazza. A napsugarak irányváltozásának mértéke pedig a hullámhossztól (azaz színtől) is függ: minél rövidebb a hullámhossz, annál nagyobb mértékű ez a fénytörés, és annál jobban eltérül a fénysugár eredeti irányától. Ennek megfelelően a látható tartományból a legrövidebb hullámhossz, tehát a kék és a zöld törik meg a legerősebben. A jelenség miatt a látóhatár közelében a Nap képe függőlegesen kis mértékben, de színeire bomlik, és a napkorong tetején zöldes, kékes ív ül. (Hogy miért nem kék a zöld sugár, arról itt olvashat.)

Amikor napnyugtakor vagy napkeltekor ez a kék vagy zöld színsáv látszik, zöld sugárnak nevezik a rövid pillanatot. A jelenség akkor a leglátványosabb, ha az egymás felett elhelyezkedő és eltérő sűrűségű légrétegek több darabra "vágják szét" csillagunk képét, mint az a mellékelt felvételen is látható. Ilyenkor a legfelső ívtöredékek csak kék vagy zöld színben pompáznak. A zöld sugár megfigyelése jó rálátást igényel a látóhatárra, valamint egyenes horizont is szükséges hozzá. Emellett tökéletes átlátszóság és rendkívül tiszta légkör kell - azonban megfelelő viszonyok esetén hazánkból is megpillantható alkalmanként.