Gigantikus méretű és tömegű a legnagyobb fekete lyuk

fekete lyuk
Vágólapra másolva!
Közvetlen mérési módszerekkel még sosem kaptak olyan nagy tömeget egy fekete lyukra, mint most egy elliptikus galaxisnál. Az Amerikai Csillagászati Szövetség Seattle-ben zajló konferenciáján jelentették be az eredményt, eszerint a vizsgált objektum tömege közel 6,6 milliárdszor nagyobb a Napénál.
Vágólapra másolva!

Karl Gebhardt (University of Texas, Austin) és kollégái az 50 millió fényéve lévő M87 jelű óriás elliptikus galaxis belső térségében keringő csillagok mozgását tanulmányozták a 8 méteres Északi Gemini-távcsővel. Emellett egy kisebb texasi teleszkóppal a csillagváros peremvidékén lévő objektumok mozgását is megfigyelték, ahol a láthatatlan tömeg egy sötét halonak nevezett térrészt alkot. A galaxis centrumában lévő fekete lyuk jellemzőire a két megfigyelés együttes elemzése alapján következtettek.

A fekete lyuk becsült tömege a Napénak 6,6 milliárdszorosa. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy saját galaxisunk, a Tejútrendszer centrumában lévő fekete lyuk 4-5 millió naptömegű lehet. A most vizsgált objektumnak nemcsak tömege, de mérete is hatalmas: igazi "feketelyuk-szörnyeteg" lehet.

A fekete lyukak méretét az úgynevezett eseményhorizont alapján lehet jellemezni, amely azt a határfelületet jelöli, amelyen belülről semmilyen információ, így a fény sem tud kiszabadulni. Ennek az átmérője az M87 központi fekete lyuka esetében közel háromszorosa a Plútó pályájának.

Forrás: CFHT
Az M87 jelű galaxis és a közelében lévő kisebb csillagávrosok (CFHT)

Az M87 egy olyan óriási galaxis, amely sok kisebb csillagváros bekebelezésével érhette el mai méretét, és talán az azok belsejében lévő fekete lyukak összeolvadásával alakult ki a most vizsgált objektum. Ellenben más óriási fekete lyukakkal, itt nem kellett közvetett módszerekre és becslésekre hagyatkozni a méréseknél - ennek megfelelően a jövőben még pontosabb megfigyelések végezhetők, amelyekkel az egzotikus objektum jellemzői részletesebben megállapíthatók.