Egy hullámos felszínű, hatalmas gleccsernyelv a világűrből

gleccser
Vágólapra másolva!
Deformált, hullámos felszínű, hatalmas jégárt fotóztak, amely elvégződésénél fjordos öbölbe érkezik, majd a tenger vizébe olvad. A nyelv alakú gleccser domborzata plasztikusan rajzolja ki az alatta lévő felszín egyenetlenségeit, jól mutatva, hogy a képlékeny jég lassú haladása során változtatja alakját és követi a domborzatot.
Vágólapra másolva!

Ez a patagóniai gleccser Dél-Amerika déli vidékén található, és a képen jobbról balra mozog lassan. Útja végén eléri a kicsipkézett, fjordos tengeröblöt és megolvad. A Nemzetközi Űrállomásról készült felvételen jól megfigyelhető a gleccseren hosszanti irányban húzódó néhány szürkés sáv, amelyeket a felszínen lévő törmelékben szegényebb, illetve gazdagabb részek váltakozása, valamint a jég anyagában, töredezettségében mutatkozó különbségek okozzák.

Forrás: NASA, Douglas Wheerlock
Egy patagóniai gleccser, amely a fotón jobbról balra halad, majd olvadásával a tenger vizét táplálja. Tekintse meg a területet a GoogleMaps térképén! A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, Douglas Wheerlock)

A jégár felszínén nemcsak hosszanti sávok ismerhetők fel, hanem a jobbról, lapos szögben érkező napsugarak a domborzatát is plasztikusan kirajzolják. Emiatt néhány sötétebb, árnyékos folt figyelhető meg rajta. Ezek a gleccsernek az olyan kiemelkedések mögötti (azoktól balra lévő), mélyebb területeit jelölik, ahol a jégár a kőzetfelszín kiemelkedésén áthaladt, majd megsüllyedt. Az árnyékos foltoktól jobbra vannak az emelkedések, amelyeknél rövid távon kissé felfelé vagy közel vízszintesen mozgott a gleccser.

A jég deformálható, de nem teljesen képlékeny anyag. Ezért egy gleccser anyagának a hegyen magasabban lévő részei le- és előrefelé préselik a jégár alsó, előrébb tartó szakaszait - amelyek helyenként, rövidebb távon akár az emelkedőn felfelé is mozoghatnak.

Ajánlat: