Focipálya méretű kráter pereméhez érkezett a marsjáró - kép

mars
Vágólapra másolva!
Focipálya méretű kráterbe tekintett bele az Opportunity rover a Marson. A vörös, üledékes síkságon haladó marsjáró egy kisebb kráter peremére mászott fel, onnan fotózta le a mélyedés belsejét.
Vágólapra másolva!

Hetedik évét ünnepli a Marson az Opportunity rover. 2004. január 25-én landolt, és azóta is sikeresen üzemel a vörös bolygó felszínén, miközben összesen 26,7 kilométert tett meg. A mellékelt látványos panorámaképet a 90 méter átmérőjű Santa Maria kráter pereméről készítette.

Forrás: MER Mission, NASA, JPL, Cornell, Marco Di Lorenzo, Kenneth Kremmer
A Santa Maria kráter pereméről készült panorámafelvétel kisméretű változata, amelynek bal és jobb részét kinagyítva külön is bemutatjuk (lásd lent). A teljes kép közepes (2000x527 pixel méretű) változata letölthető innen. A maximális méretű kép pedig az alábbi honlapon érhető el (MER Mission, NASA, JPL, Cornell, Marco Di Lorenzo, Kenneth Kremmer)

Megfigyelhető, hogy a kráter szemközti peremén a felszín alatti kőzetrétegek láthatóvá váltak a becsapódáskor történt robbanás miatt. A kőzetek azonban csak a kráter felső peremvidékén figyelhetők meg, a lejtő mélyebb részét és a kráter aljzatát laza szerkezetű, szélfújta portakaró borítja. A látóhatárt majdnem végig egy egyenes vonal jelzi, az Opportunity leszállón helyén lévő üledékes síkságon ugynais alig van kiemelkedés.

Forrás: MER Mission, NASA, JPL, Cornell, Marco Di Lorenzo, Kenneth Kremmer
Az előző kép bal fele kinagyítva, a kráterrel (MER Mission, NASA, JPL, Cornell, Marco Di Lorenzo, Kenneth Kremmer)

Az Opportunity rovernek még 6 kilométert kell haladnia, hogy a 22 kilométer átmérőjű Endeavour kráterhez érkezzen. Eközben társa, a Spirit egy homokdűnébe ragadt, és ezért nem is tudott a hosszú marsi tél idejére megfelelő pozícióba kerülni, hogy napelemtáblái elegendő energiát kapjanak. A tavaszi melegedés és az erősödő napsugárzás nyomán fog majd kiderülni, hogy feléled-e számítógépes rendszere.

Forrás: MER Mission, NASA, JPL, Cornell, Marco Di Lorenzo, Kenneth Kremmer
Az első kép jobb fele kinagyítva, a rover árnyékával (MER Mission, NASA, JPL, Cornell, Marco Di Lorenzo, Kenneth Kremmer)

Ajánlat: