Újabb gleccservulkán törhet ki még idén Izlandon

Vágólapra másolva!
Sorozatos földmozgásokat észleltek Izlandon, emiatt kutatók a Vatnajökull-gleccser alatt megbújó vulkánok egyikének kitörését valószínűsítik.
Vágólapra másolva!

A 8100 négyzetkilométeres jégtakaró északnyugati részén a hétvégén, illetve hétfőn összesen 40-50 földlökést regisztráltak, ezek közül több a 3-as értéket is elérte a Richter-skálán.

Bár egyelőre nincs konkrét jele egy kezdődő vulkánkitörésnek, a megfigyelések fokozott aktivitásra utalnak egy olyan területen, ahol több vulkáni rendszer keresztezi egymást - fejtette ki Pall Einarsson geológus az Icelandreview.com internetes oldalon.

A geológus szerint elképzelhető, hogy a Gjalp nevű gleccservulkán 1996-os kitörésének utórezgéseiről van szó, de annak is ugyanannyi esélye van, hogy egy új kitörés előhírnökei a földmozgások. Mindenesetre pontosabb adatokra és finomabb szenzorokra lesz szükség további prognózisok megtételéhez.

A visir.is online lap szerint több kutató is egy a Vatnajökull alatt lévő vulkán kitörésére számít egy éven belül.

2010 tavaszán az Izland nyugatabbi részén lévő Eyjafjallajökull gleccservulkán kitörése bénította meg egy időre Európa légiközlekedését.