Orrnyálkahártyából vett őssejtek segítségével gyógyították a halláskárosodást egerekben ausztrál kutatók. A felfedezés komoly segítséget nyújthat a fiatalkorban fellépő hallásproblémák kezelésében, egyúttal az őssejtek egy újfajta, az eddigieknél jóval egyszerűbb felhasználási módját is ismerteti, amely számos más betegségre is megoldást kínálhat.

Az úgynevezett szenzoneurális nagyothallás gyakran a belső fül problémája miatt alakul ki. A nemritkán csecsemő- vagy gyermekkorban megjelenő hallásprobléma az érzet fokozatos elvesztésével jár, ezen túl azonban a szellemi fejlődést is megnehezíti: beszéd- és nyelvtanulási problémákkal társulhat. A hallásromlás megállításában azonban segítséget jelenthetnek dr. Sharon Olsekevich és munkatársai legújabb eredményei, melyeket a Stem Cell tudományos folyóiratban tettek közzé.

Az Új-Dél-Wales Egyetem hallásvizsgáló kutatócsoportja az orr nyálkahártyájából kinyert őssejtek segítségével gyógyította sikeresen a halláskárosodást egerekben. Ehhez először különlegesen kitenyésztett, nagyothallásra hajlamos egerek nyálkahártyájából izoláltak őssejteket, aztán ezeket a belsőfül csigájába injekciózták. A kutatók ezután az egerek agytörzsi aktivitását mérték különféle hangingerek hatására. Egy hónap elteltével az őssejttel kezelt egerek hallása jobbnak bizonyult kezeletlen társaikénál - írják cikkükben.

A jelenség hátterében a belső fül érző idegsejtjeinek működése áll. A hallásért valamennyi emlős fülében egy folyadékkal telt, csiga alakú nyúlvány (cochlea) felelős: a két és fél fordulatot leíró spirál belső felületét különleges szőrsejtek borítják, melyek képesek a folyadék által felfogni a külvilágból érkező finom rezgéseket, és idegi impulzusokká alakítani őket. A hallás romlását gyakran ezeknek a szőrsejteknek az elhalása okozza, így a hangérzet nem, vagy csak részlegesen alakul ki.

"Az egyik kihívás ezeknek a tüneteknek a kezelésében az, hogy az emberi cochlea regenerációs képessége meglehetősen csekély" - mondta Oleskevich. "Már korábban felvetették, hogy a test más részeiről átültetett őssejtekkel orvosolható vagy megelőzhető lehet a hallásvesztés. Az átültetett sejtek ugyanis képesek lehetnek a szövet regenerálására a sérült sejtek pótlásával és a még létező sejtek túlélésének segítésével, így megakadályozhatjuk a tünetek súlyosbodását."

A csoport részletes vizsgálatai kimutatták, hogy a beinjekciózott őssejtek valójában nem is épülnek be a szőrsejtek közé. Valószínűleg azonban olyan anyagokat választanak ki maguk körül, melyek segítik szomszédjaik túlélését, így könnyítik meg új szövetek képződését, és a már meglévők megmaradását. Ennek eredményeként a betegekben megállhat a szőrsejtek pusztulása, így az idejében elkezdett terápia megelőzheti vagy megállíthatja a hallásromlást.

"Az eredmények jelentős előrelépésnek tekinthetők a szenzoneurális nagyothallás őssejtátültetéses kezelésében" - jelentette ki Oleskevich. "Ezek a sejtek könnyedén begyűjthetők az orrüregből, így az átültetés más betegségek kezelésében is hasznos lehet a Parkinson-kórtól a szívinfarktusig."