Száznál több delfin vetődött partra Új-Zélandon - kép

Pilótabálnák vetődtek partra az  új-zélandi Stewart Islanden
Vágólapra másolva!
Százhét gömbölyűfejű delfin vetődött partra az új-zélandi Stewart Islanden 2011. február 20-án.
Vágólapra másolva!

A részben már elpusztult, 4-6 méteres gömbölyűfejű delfinekre (Globicephala sp.), más néven pilótabálnákra járókelők találtak rá az elhagyatott Cavalier-öbölben. Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium adatai szerint az egész világon Új-Zélandnál feneklik meg a legtöbb tengeri emlős. Azóta, hogy 1840-ben megérkeztek az első európai telepesek, több mint ötezer delfin és bálna pusztulását jegyezték fel a szigetország partjainál.

Forrás: MTI

A tengeri emlősök "öngyilkos" navigációs tévedéseinek okát eddig nem sikerült kideríteni a kutatóknak. Egyes elképzelések szerint a haditengerészet által használt radarok vezetnek a cetek tömeges elhullásához.

Egy másik elképzelés szerint a partra vetődő cetek hallássérültek lehetnek. Napjainkban számtalan óceánjáró és rengeteg egyéb kisebb hajó szeli a vizeket. Az olaj- és gázlelőhelyek feltérképezése során is rendkívül erős hangokat használnak az óceánfenék vizsgálatához, a tengerészeti gyakorlatok pedig robbantások zajával és a szonár hangjával töltik meg az óceánokat.