A NASA elvesztett egy fontos földmegfigyelő műholdat

NASA, tájékoztató tábla, inap a kilövésig
Vágólapra másolva!
A hordozórakéta indulása a tervek szerint történt, azonban a harmadik perc végén rakéta orrkúpját borító védőfelület nem vált le. Emiatt az utolsó fokozat nem tudta a kívánt magasságú pályára juttatni a Glory nevű, fontos földmegfigyelő műholdat.
Vágólapra másolva!

Péntek reggel indították el a kaliforniai Vandenberg Űrközpontból a Glory nevű műholdat, a légkörben lebegő aeroszol részecskék (apró szilárd és cseppfolyós testek) éghajlatra kifejtett hatásának megfigyelésére. A hároméves időtartamúra tervezett küldetés emellett Napunk sugárzásának és az éghajlatnak a kapcsolatát is elemezte volna.

A Taurus Xl hordozórakétán startolt műholdat övező, a rakéta orrkúpján elhelyezkedő védőfelület nem vált le a start utáni harmadik percben. Emiatt az utolsó fokozat túlságosan nagy tömegű maradt, és a Glory műhold nem érte el a kívánt pályáját. Szintén sikertelen küldetésnek tekintendő az a három CubeSat típusú, úgynevezett nanoműhold, amelyet diákok készítettek, és másodlagos hasznos teherként a Glory mellett utazott.

A műhold az eddigi információk alapján nem lesz képes küldetését megvalósítani. A hiba pontos okáról nincs még információ. Az első hírek szerint - mivel a programtól fontos eredményeket várnak - a Glory műhold másodpéldányát 2013-ban fogják felbocsátani.

Szerencsétlen egybeesés, hogy a 2009-ben startolt, szintén a légkör vizsgálatára készült OCO (Orbiting Carbon Observatory) nevű műhold szinén egy Taurus típusú rakéta esetében az orrkúp leválásának hibája miatt nem lett üzemképes, mint arról korábban beszámoltunk.