Pályára állt az amerikai hadsereg újabb titkos űrrepülőgépe - képek

űrrepülőgép
Vágólapra másolva!
Újabb titkos katonai űrrepülőgépet bocsátott fel az amerikai légierő egy Atlas 5-ös hordozórakétával - jelentette be vasárnap közleményében a Boeing cég.
Vágólapra másolva!

Az űreszközt Cap Canaveralból bocsátották fel. Az X-37B jelű űreszköz külseje a NASA űrrepülőgépeihez hasonlít, de azoknál sokkal kisebb. Tömege 5 tonna, hossza 8,3 méter, szárnyainak fesztávolsága 4,6 méter. A gépet a Boeing óriásvállalat Phantom Works üzemében gyártották. Az első ilyen, robotpilótával irányított űrrepülőgépet tavaly áprilisban indították, és az nyolc hónapig tartózkodott a világűrben, majd a kaliforniai Vandenberg légi támaszponton szállt le decemberben.

Az X37B még 1999-ben kezdte pályafutását, akkor még mint NASA projekt. Később a Pentagon fennhatósága alá került, majd 2006-tól az USA légierejéhez tartozik. Útjainak célja és részletei nem nyilvánosak. További képek, videó és részletesebb információk korábbi cikkünkben.

Forrás: NASA, MSFC, USAF, United Launch Alliance
Az űrrepülőgép a földi a szerelőcsarnokban (NASA, MSFC, USAF, United Launch Alliance)

Forrás: NASA, MSFC, USAF, United Launch Alliance
Az űrrepülőgépet a felbocsátáshoz az orrkúp belsejében szállítják a starthelyre (NASA, MSFC, USAF, United Launch Alliance)

Forrás: NASA, MSFC, USAF, United Launch Alliance
Az űrrepülőgépet felbocsátó rendszer szerkezete (NASA, MSFC, USAF, United Launch Alliance)

Forrás: NASA, MSFC, USAF, United Launch Alliance
Fantáziarajz a visszatérésről (NASA, MSFC, USAF, United Launch Alliance)

Forrás: USAF/Vandenberg News
Ez a felvétel a tavaly decemberi leszállás után készült