A mélyebb hangú férfit hűtlenebbnek gondolják a nők

Vágólapra másolva!
Senkire sincs ráírva, hogy hajlamos-e a hűtlenségre, van azonban egy olyan jel, amelyből tudattalanul mindkét nem következtet erre. Férfiaknál az alacsony, nőknél pedig a magasabb tónusú hanghordozás alapján gondolja azt a másik nem, hogy a beszélő kevésbé hűséges típus. A hangmagasság és a szexuális viselkedés közti valódi összefüggést azonban még igazolni kell.
Vágólapra másolva!

Megtudhatjuk-e valamiből, hogy akivel éppen randevúzunk, az hűséges vagy éppen ellenkezőleg, hűtlen típus? Egy új evolúciós pszichológiai vizsgálat szerint igen: kiderült, hogy a hangmagasság alapján következtetéseket vonunk le a másik nemről arra vonatkozóan, hogy hajlamos-e a hűtlen viselkedésre.

Jillian O'Connor (McMaster Egyetem) kutatócsoportja férfiak és nők beszédéről készített hangfelvételeket, amelyek hangmagasságát később elektronikusan manipulálták. A csak magánhangzókat tartalmazó felvételeket 120 férfi és női egyetemista hallgatta meg: tőlük azt kérték, hogy értékeljék a magasabb és alacsonyabb tónusú hangokat aszerint, hogy mennyire találják azokat vonzóak. Ezután azt is meg kellett mondaniuk, hogy a hang gazdája véleményük szerint mennyire lehet hajlamos a félrelépésre.

A nők annál hűtlenebbnek ítélték a hallott férfiakat, minél mélyebb volt a hangjuk. A férfiaknál ez éppen fordítva történt: minél magasabb tónusú volt egy női hang, annál inkább azt gondolták, hogy vélhetően nem egy hűséges típusú nőről van szó. Amikor a nők a női hangokat értékelték, ugyanez jött ki, a férfiak viszont nem tudták a hangmagasság alapján megtippelni egy másik férfiról, hogy mennyire lehet hűséges - írja az Evolutionary Psychology című folyóiratban megjelent tanulmány.

A hangmagasság kapcsolatban áll a nemi hormonok szintjével. Minél magasabb egy férfi tesztoszteronszintje, annál mélyebb a hangja, és minél több ösztrogén kering egy nő vérében, annál magasabb hangon beszél. "A tesztoszteron és az ösztrogén szintje - más nemi hormonok mellett - összefüggésbe hozható azzal, hogy mennyire leszünk hajlamosak a hűtlen viselkedésre. Az, hogy ennek kockázatát a hangmagasság alapján próbáljuk meg felmérni a másik nemnél, arra utal, hogy fontos tudásról van szó: a partner hűtlenségének ára mindkét nem esetén magas lehet, hiszen egy férfi esetleg nem a saját gyerekét neveli majd, a nő pedig egyedül maradhat az utóddal" - mondta O'Connor.

A kutatócsoport a jövőben azon dolgozik majd, hogy meghatározza, valóban van-e kimutatható kapcsolat a hűtlen viselkedés esélye és a férfi vagy női hangmagasság között.