Napjaink nanotechnológiája pénteken a Mindentudás Egyetemén

2011.03.10. 8:44

A milliméter egymilliomod részére kiterjedő méretskálán a természeti törvények sokszor teljesen új arcukat mutatják, mint a makrovilágban. Erről tart előadást pénteken Mihály György a Mindentudás Egyetemén.

A nanotechnológia korunk egyik legnagyobb mértékben fejlődő tudománya. Azt hasznosítja, hogy a milliméter egymilliomod részére kiterjedő méretskálán a természeti törvények sokszor teljesen új arcukat mutatják meg, mint a makrovilágban, és olyan jelenségeket tapasztalunk, amelyek eltérnek a megszokott viselkedéstől. Az előadás az ilyen effektusok bemutatása mellett olyan új nanotechnológiai megoldásokat is ismertet, amelyek alkalmazása ugrásszerű fejlődést jelentett az elektronikában, optikában, informatikában, és rohamosan terjed az orvostudományban, környezetvédelemben, energetikában is. Megismerjük a nanométeres szerkezetek készítésének két útját: a felülről lefelé haladás ("nagyból kicsit") és az atomi önszerveződés, azaz az "alulról építkezés" elvét. Végül az elmúlt években felfedezett szénalapú nanoszerkezetek által lehetővé tett fejlődési irányokról hallhatunk.

Az előadás címe: Enciklopédia egy tű hegyén? - Napjaink nanotechnológiája
Előadó Mihály György
Időpont: 2011. 03. 11. péntek, 19:30
Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

Mihály György akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár szakterülete a szilárd testek elektromos és mágneses jelenségeinek kísérleti tanulmányozása. Kutatócsoportjával különleges elektromos és mágneses tulajdonságú kristályokat vizsgál az abszolút nulla fokot megközelítő alacsony hőmérsékleteken és extrém nagy mágneses terekben. Kutatásai kiterjednek a nanoszerkezetek kvantumos jelenségeinek tanulmányozására, spintronikai és molekuláris elektronikai alkalmazások lehetőségeinek feltárására.

Az előadáson a részvétel ingyenes, de a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztráció szükséges a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.

KAPCSOLÓDÓ CIKK