Japán két és fél métert mozdult el a földrengéstől

Vágólapra másolva!
A Japánt sújtó földrengés során elmozdult kőzettömegek bolygónk forgását is befolyásolták. A Föld tengelyforgási ideje az eseménytől 1,6 mikromásodperccel rövidült, és tehetetlenségi tengelye 10-25 centiméternyit mozdult el.
Vágólapra másolva!

A Japánban bekövetkezett 8,9-es erősségű földrengés során jelentősen elmozdult néhány kőzettömeg a távol-keleti szigetország térségében. A jelenségtől a becslések szerint a Föld tengelyforgási ideje mintegy 1,8 mikromásodperccel rövidült, azaz forgása kissé gyorsult (a mikromásodperc a másodperc egymilliomod része).

Ez az érték egyébként viszonylag csekély időtartam. Egy év során, az évszakos változásokkal kapcsolatos tömegáthelyeződések 1000-szer nagyobb mértékben növelik, illetve csökkentik periódikusan egy nap hosszát bolygónkon - de azt sem tudjuk érzékelni.

Nem ez az első földrengés, amelynél a Föld tengelyforgása módosult. A 2010-ben bekövetkezett, 8,8-as erősségű chilei földrengés 1,26 mikromásodperccel, a 2004-es szumátrai 9,1-es földrengés pedig 6,8 mikromásodperccel változtatta a tengelyforgás időtartamát.

A Japán-szigetek a rengéstől közel 2,4 métert mozdultak el, bolygónk úgynevezett tehetetlenségi tengelyének helyzete pedig 10 és 25 centiméter közötti mértékben tolódott el korábbi helyzetéhez képest. A tehetetlenségi tengely a Föld tömegeloszlása szerinti vett szimmetriatengely, amely nem esik egybe a forgástengellyel, hanem mintegy 10 centiméterrel eltér tőle a Föld felszínén mérve. A most bekövetezett elmozdulás mértéke igen csekély, és semmilyen hétköznapi érzékelhető hatással nem bír.

A földrengésnek nem volt kapcsolata az interneten terjedő szuper teleholdnak nevezett jelenséggel. Utóbbi esetében tévesen katasztrófákat, köztük viharokat és földrengéseket jeleznek előre a Hold közelsége miatt. Az összefüggés hiányát mutatja, hogy a japán földrengés közel egy héttel telehold előtt következett be. Az árapályt a Nap és a Hold együttes hatása váltja ki, és telehold előtt, valamint után egy héttel a két égitest együttes hatása a leggyengébb, az árapály mértéke ekkor a legkisebb.