Szigorú teszt előtt áll a Paksi Atomerőmű is

Paks, atomerőmű
Vágólapra másolva!
A magyar szakemberek optimistán tekintenek az Európai Unió atomerőmű-tesztje elé, Paks leállítása fel sem merült. Magyarország továbbra sem veszélyeztetett a japán atomhelyzet miatt - mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója.
Vágólapra másolva!

A legrosszabb forgatókönyv esetén is minimális, szinte kizárt az esély arra, hogy a japán atomerőmű-balesetnek hatása bármiféle legyen Európára, illetve Magyarországra - mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója egy pénteken reggel tartott sajtótájékoztatón.

A Fukushima Daiichi atomerőműnél jelenleg nagy erőfeszítéseket tesznek az áramellátás visszaállítására: közeli, nagyfeszültségű vezetéktől építenek ki ideiglenes kábeleket, hogy táplálni tudják az atomerőmű sérült blokkjainak hűtését ellátó szivattyúkat, hogy azokat üzembe lehessen helyezni. Jelenleg mobil szivattyúk segítségével juttatnak tengervizet a sérült blokkokhoz, így biztosítva a reaktorok zónáinak megfelelő hűtését (állandóan frissülő információk itt). A japán atombiztonsági hivatal közlése szerint 4-esről 5-ös szintre emelték a fukusimai 1-es, 2-es és 3-as reaktorban történt balesetek besorolását 7-es skálán, és 3-as szintű volt a baleset a 4-es reaktorban. A hétfokú skálán 7-es besorolása volt a csernobili katasztrófának. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közlése szerint péntektől folyamatosan mérik a sugárzás szintjét Tokióban.

Mint arról korában beszámoltunk, a japán katasztrófa miatt az Európai Unió stressz-tesztnek veti alá az EU területén működő atomerőműveket, így a paksi létesítményt is. Rónaky elmondta: a magyar szakemberek optimistán tekintenek a teszt elé. 1990 és 2003 között elvégezték a Paksi Atomerőmű felmérését és megerősítését a földrengések szempontjából, amit 2006-ban egy nemzetközi ellenőrző vizsgálat is jóváhagyott. Az elmúlt két-három év során mind a négy paksi blokkra elvégezték az úgynevezett időszakos biztonsági felülvizsgálatot is.

Rónaky a német atomerőművek leállításával kapcsolatos kérdésre elmondta: a Paksi Atomerőmű leállításának kérdése fel sem merült. Rónaky azt várja, hogy a japán helyzet elemzése során kiderülnek olyan dolgok, amelyeken még Paks esetében is lehet javítani (például alaposabban lehet vizsgálni az árvízvédelmet). Ebből következően a tesztek csak akkor kezdődhetnek meg az EU-ban, ha már megtörtént a japán események szakmai elemzése.

A szlovákiai Mohi Atomerőművel kapcsolatos kérdésre Rónaky elmondta: megítélése szerint ennek biztonsága már egyenértékű a paksi erőművével. Ami a csernobilihez hasonló volt szovjet erőműveket illeti: az EU "mindent meg fog tenni azért, hogy a biztonsági vizsgálatokat az EU-t övező országokban is végezzék el, önkéntes alapon".

Amint az az Országos Atomenergia Hivatal március 17-i tájékoztatóján is elhangzott:

  • A kibocsátott radioaktivitás a földrajzi távolság miatt Magyarországra (Európába) nem jut el.
  • Az esemény nem vezethet "csernobili típusú" katasztrófához.
  • Japánban nincsen alternatívája a nukleáris áramtermelésnek, az erőművek nagyobb földrengésre tervezettek, mint az európaiak.
  • Vietnamba, Kínába utazni biztonságos.
  • Az OAH véleménye szerint sürgős kormányzati intézkedésre jelenleg nincs szükség.

Bővebben lásd itt.