Éji majom született a Fővárosi Állatkertben - kép

2011.03.24. 17:00

Kölyök született a Fővárosi Állatkertben a Dél-Amerikában őshonos éji majmoknál. A februárban világra jött apróság már elég fejlett ahhoz, hogy a látogatók is viszonylag jól láthassák. A kicsi nemét még nem sikerült megállapítani, így egyelőre nevet sem kapott.

Az Ausztrálház melletti kis épületben már megleshető a Fővárosi Állatkert legifjabb majma. Az éji majom kölyök február 17-én született, és bár még mindig igen apró, elég jól látható ahhoz, hogy némi szerencsével a látogatók is megfigyeljék. A kicsiről még nem derült ki, hogy milyen nemű, így mostanáig nevet sem kapott.

A szülők - név szerint Csillagocska és Nefriti - öt és hat évesek, és az elmúlt években rendszeres szaporulattal örvendeztették meg az újvilági főemlősök barátait, hiszen tavaly és tavalyelőtt is született egy-egy kölykük. A két, mostanra már a szülőkkel csaknem megegyező méretű állat szintén ugyanezen a helyen látható.

Az éji majom valójában nappal is majom, de a természetben olyankor aludni szokott, hogy kipihenje az éjszakai életmód fáradalmait. Éppen az éjszakai aktivitás miatt kapta a faj ezt a nevet, ugyanis a majmok többségére inkább a nappali életmód jellemző. A Dél-Amerikában őshonos éji majmok a csuklyásmajom-félék családjába (Cebidae) tartoznak. A természettudósok legalább tíz fajukat különböztetik meg, ezek közül az Állatkertben a Félix Manuel de Azara (1742-1821) spanyol természettudósról elnevezett faj (Aotus azarai) látható, amely eredetileg Bolíviában, Paraguayban, illetve Argentína északkeleti részén él.

Forrás: Bagosi Zoltán/Fővárosi Állatkert
A fiatal állat anyjával

Az alig egy kilogrammos éji majmok 133-141 napos vemhesség után általában egyetlen, körülbelül 10 dekás születési tömegű utódot hoznak a világra. A felnövekedő állatok 3 éves korukban válnak ivaréretté, élettartamuk pedig 10-12 év is lehet.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

KAPCSOLÓDÓ CIKK