A figyelmes majmok ránézésre tudják, mikor termékeny a nőstény

Vágólapra másolva!
Megéri időt áldozni a nőstények megfigyelésére, állítja egy új tanulmány. Azok a hím majmok ugyanis, amelyek jobban ismerik a csoportjukba tartozó nőstényeket, már az arckifejezésükből meg tudják állapítani, hogy pillanatnyilag termékenyek-e vagy sem.
Vágólapra másolva!

A kutatók már régóta kíváncsiak arra, hogyan tudatják az egyes főemlősfajok nőstényei a fogamzóképességüket, és miként ismerik fel a hímek a gyakran alig észrevehető jeleket. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a nőstény majmok pofája néha sötétebbé válik, amikor termékenyek, de nem mindegyik nősténynél figyelhető meg pontosan ugyanolyan változás. Képesek vajon a hímek megtanulni, hogy olvassanak a nőstény arcából?

A kérdés megválaszolására egy biológusokból és pszichológusokból álló nemzetközi kutatócsoport vállalkozott. A kutatók a Puerto Rico partjainál lévő Cayo Santiago szigeten élő rhesusmajom-populációt (Macaca mulatta) tanulmányozták. Azt vizsgálták, hogy a majmok pusztán fényképről meg tudják-e állapítani, fogamzóképes vagy sem az ábrázolt nőstény.

Két arcképet mutattak a hímeknek, amelyek ugyanazt a nőstényt mutatták az ovuláció napján, illetve egy nappal az ovuláció előtt. A nősténnyel egy csoportba tartozó hímek több mint 80 százaléka képes volt különbséget tenni a két kép között. Hosszasabban tanulmányozták azt a képet, amely a termékeny időszakban készült a nőstényről, mint a másikat. Azok a hímek, amelyek nem ismerték a fényképen lévő nőstényt, egyik képet sem részesítették előnyben. A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban közölt eredmények arra utalnak, a hímek növelhetik annak esélyét, hogy felismerjék, mikor termékeny a nőstény, ha időt szánnak a társ megismerésére.

"Sok főemlős, köztük az ember is, jeleket kap azoktól az egyedektől, akiket ismer. Hogy ez az ismerősség hogyan befolyásolja a másoktól kapott jelek értelmezését, még nem igazán tudjuk" - mondja James Higham, a cikk vezető szerzője.

Az eredmény közelebb visz ennek a problémának a megoldásához, de új kérdéseket is felvet, mondja Laurie Santos, a Yale Egyetem pszichológusa, a cikk társszerzője. Egyik ezek közül, hogy vajon az ismerősséget a mi fajunk is kihasználja-e annak megállapítására, mikor termékenyek a nők.