Mélykék égbolt felettünk, lábunk alatt pedig felhők, melyeket meredek, a jég által kicsipkézett hegycsúcsok szabdalnak fel. Ilyen látvány tárul elénk azon a lenyűgöző körpanorámán, amelyet a Mount Everest csúcsáról rögzítettek.

Bolygónk legmagasabb pontjáról, a 8848 méter magas Mount Everestről, más néven Csomolungmáról készült az alábbi felvétel. A több fotóból összerakott panorámakép teljes 360 fokos körben mutatja a látványt, ami elénk tárulna a Föld legmagasabb hegycsúcsáról nézve. Érdemes figyelmesen végignézni a panoráma teljes szélességű változatát, amelyen jól látszik, hogy a felhők többsége a megfigyelő alatt van, valamint a Himalája többi, éles peremű, hegyes csúcsa  is kirajzolódik. A kép jobb felén egy völgyi gleccser is megfigyelhető, valamint jól látszik, hogy akadnak száraz területek is a térségben, ahol jég csak a csúcsokhoz közeli, magasabb régiókat borítja.

Forrás: Roddy Mackenzie
A körpanoráma egy kisebb szelete a Mount Everest tetejéről. A kép nagyméretű változatának letöltése. A felvétel eredeti, maximális méretű változata itt tekinthető meg. Nézze meg a területet a Google világtérképe segítségével is (Roddy Mackenzie, APOD)

Eddig közel ezer embernek sikerült megmásznia a Himalája legmagasabb pontját, köztük van Roddy Mackenzie is, aki megörökítette a fenti panorámát a hegy csúcsáról. Az 1989-ben rögzített képekből készített körpanoráma legújabb, számítógépes eljárással összeállított változatát nemrég közölték a NASA által üzemeltetett, A nap csillagászati képe (APOD) című honlapon.

Ajánlat: