Lélegzetelállító a hazai élővilág a Vad Magyarországban

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől láthatjuk az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Vad Magyarország - A vizek birodalma című egész estés mozit, mely évtizedek óta az első nagyszabású természetfilm hazánk élővilágáról. Török Zoltán rendező mesélt a film készítéséről.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi együttműködésben készült filmet másfél éven keresztül keresztül forgatták, összesen húsz hazai helyszínen. Az élvonalbeli technikával, HD-minőségben készült film egy rétisas-fészekalj sorsán keresztül repít végig bennünket Magyarország vizes élőhelyein. Kalandozunk a szürkemarha gulyával a hortobágyi mocsarakban, a Balatonnál találkozunk az ívóhelyükre tartó hatalmas balinokkal, a gemenci erdőben pedig vidrákkal, harcsákkal és táncoló szarvasokkal.

A film rövidebb, 43 perces változatát nyugat-európai televíziók már vetítették, nagy sikerrel. Sokáig úgy tűnt, hogy éppen idehaza nem lesz látható az alkotás, ám végül az utólagos hazai támogatásoknak (a Nemzeti Kulturális Alapnak és a Gemenc Zrt-nek) köszönhetően lehetővé vált, hogy a nézők elé kerüljön egy hosszabb magyar verzió. A filmet csütörtöktől vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház, a nyár folyamán egy országos televízió, ezután pedig a Videán lesz látható. Az alkotók több városban is tartanak bemutatókat.

A film igazi családi program. Mindenkinek ajánljuk, akit érdekel Magyarország még mindig meglepően gazdag élővilága.

Török Zoltán természetfilmes mesél a film készítéséről (a videót készítette Verovszky Vera)