Mennyi maradt még a Földből? Nézze meg itt a Mindentudás Egyetemén!

Vágólapra másolva!
Kielégítik-e a rendelkezésre álló nyersanyagkészletek az egyre növekvő társadalmi igényeket? A Mindentudás Egyeteme 2.0 előadását, a kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést és a riportfilmet most teljes egészében megnézheti az alábbi videókon.
Vágólapra másolva!

Meddig ér a takarónk? - A Föld ásványi nyersanyagtartalékairól
Hartai Éva előadása

A földkéregben előforduló ásványi nyersanyagok nélkülözhetetlenek az emberi lét fenntartásához, a gazdaság, az ipar alapvető igényeinek kielégítéséhez. Napjaink egyik kiemelkedő, globális léptékű gazdasági-politikai kérdése, hogy a rendelkezésre álló nyersanyagkészletek fenntartható módon kielégítik-e az egyre növekvő társadalmi igényeket. Az előadás erre próbál választ adni, illetve kitér arra is, hogy a robbanásszerűen fejlődő, korszerű technológiákhoz rendelkezésre állnak-e a szükséges nyersanyagok

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2518

Beszélgetés a Föld ásványi nyersanyag-tartalékairól
Anton Attila, Földessy János, Gaál Gábor, Kerekes Sándor, Lévai Balázs, Szépvölgyi János

Az ásványi nyersanyagok nem újulnak meg, hanem előbb-utóbb elfogynak. A geológusok viszont cseppet sem pesszimista emberek, rengeteg ötlet van a tarsolyukban arra, hogyan toljuk ki a lehető legkésőbbre az időpontot, amikor végleg kimerülnek a készletek. A lehetséges megoldásokról beszélgetnek a téma szakértői.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2637s

Nem csak térkép e táj ...
A Hartai Éva előadásához kapcsolódó dokumentumfilm a hazai földtudományok korunk égető kérdéseire adott válaszaiból szemezget: az újra felfedezett ásványi nyersanyagaink kutatásától kezdve, talajaink termőképességének megóvásán át, a radioaktív hulladékok elhelyezéséig.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2807

Az előadásról még több információt talál a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.