Mindentudás 2.0: génjeink és a környezet viszonyáról ma a tévében

Mindentudás Egyeteme 2.0, Falus András
Vágólapra másolva!
Rengeteg az olyan új információ a biológiában, amelyek egyelőre nem szerepelnek a tankönyvekben, pedig fontosak lennének a diákoknak ahhoz, hogy véleményt tudjanak formálni számos, őket is rövidesen érintő kérdésben. Néhány példa: genetikailag módosított élőlények, őssejtterápiák, a genetikai információ védelme. Az anyag szerkesztőjét, Falus András professzort ma láthatjuk a Mindentudás Egyetemén a televízióban.
Vágólapra másolva!

Nagy segítséget jelent tanároknak és diákoknak (de újságíróknak, ismeretterjesztőknek is) az a háttéranyag, amely tavasszal került fel a Semmelweis Egyetem honlapjára.

Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének vezetője, a háttéranyag elkészítésének fő szervezője elmondta: a cél az volt, hogy biológusok készítsenek el egy korszerű ismereteket tartalmazó, interneten szabadon elérhető, állandóan frissíthető tudásbázist. A munkát 2009 végén, egy középiskolai tanárokból álló módszertani csoport segítségével kezdték el, a Magyar Tudományos Akadémia több tudományos osztálya részvételével.

"Az volt a fő célunk, hogy a magunk szakterületén hozzájáruljunk a 12-18 év közötti nemzedék általános természettudományos szemléletformálásához, és ezen belül az általános biológiai műveltség megszerzéséhez. A jelenleg kikerült anyagot tartalmilag és formailag folyamatosan fejleszteni fogjuk. Ehhez minden segítséget, tanácsot köszönettel fogadunk" - mondta Falus András.

Az oktatási segédanyag ezen az oldalon olvasható, illetve pdf-formátumban letölthető.

A génekről és a környezetről a Mindentudás Egyeteme új sorozatában

Kibővült adásokkal folytatódik a Mindentudás Egyeteme a Magyar Televízióban. A tudományos-ismeretterjesztő sorozat újabb szemeszterében már nemcsak tudományos előadásokat, hanem ismeretterjesztő filmeket és kerekasztal-beszélgetéseket is láthatnak egy-egy témáról az érdeklődők. Hétfőnként az előadást, kedden az ismeretterjesztő filmet, szerdán a kerekasztal-beszélgetést közvetíti az m1 14.30-tól. Az ismétlések ugyanezen napokon lesznek láthatók az m2-n 20.30-tól. Az e heti műsorok a húsvéti műsorrend miatt egy nappal eltolódnak.

Az aktuális téma:

Génjeinkben az egészség? - Öröklődés és életmód a 21. században
Falus András előadása április 26-án 14.30-kor az m1-en (ismétlés: 20.30, m2)

Forrás: Mayer András/Mindentudás Egyeteme

A Mindentudás Egyeteme 2.0 Magyar Televízióban vetített sorozatának tervezett adásrendje itt látható. A műsorok később a program honlapján is elérhetők lesznek. További információk Falus András előadásáról az új [+] Tudni jó honlapon.


Megismerhetjük például a legújabb eredményeket az evolúcióelméletről, az ember evolúciójáról, az élővilág hálózatairól, az őssejtek kutatásáról és alkalmazásáról, az emberi tanulásról és emlékezésről, a védőoltásokról és antibiotikumokról, az éghajlatváltozás biológiai és társadalmi hatásairól. Olvashatunk a genetikailag módosított szervezetekről és a velük kapcsolatos vitákról, régészeti genetikáról, hagyományos ökológiai tudásról és bioetikáról.

Ahol valóban elkelne a segítség, az a tartalom tálalása, mert sajnos erre már nem jutott erőforrás. A jelenleg igen vegyes megjelenésű ábrák is a kitűnő tartalom részei, és szép, egységes megjelenést igényelnének.