Vágólapra másolva!
A Kalifornában felállított ATA nevű távcsőhálózat a Földön kívülről érkező értelmes jelekre vadászik. A négy éve üzemelő, félkész rendszert azonban átmenetileg leállították: pénzügyi gondok miatt egy ideig nem elemzik és nem keresik az esetleges rádiójeleket.
Vágólapra másolva!

Pénzügyi gondok támadtak az Allan Telescope Array (ATA) nevű programnál. A jelenleg 42 darab 6,2 méter átmérőjű, különálló rádiótávcsövet tartalmazó rendszer a földön kívüli intelligenciák által esetleg kisugárzott értelmes rádiójelek keresésében (SETI program) vesz részt. A műszerhálózat 350 antennával érné el tervezett teljes kiépítettségét a jövőben, ekkor egy 100 méteres antennával lesz egyenértékű a jelgyűjtő képessége. A praktikusan tervezett rendszer az olcsó jelátalakítók és az egyéb olcsó számítástechnikai eszközök miatt működik majd igen hatékonyan.

A Kaliforniában található műszerhálózatot a SETI Intézet és a Kalifornia-Berkeley Rádiókutató Laboratórium együttesen üzemelteti, a Microsoft cég egyik alapítójának, Paul Allennek 25 millió dolláros pénzügyi támogatásával. A rendszer működését biztosító pénzügyi fedezet azonban megfogyatkozott, és ezért az április 18-i héten megállt a rádiójelek vétele és feldolgozása.

A sajtóhírek szerint pillanatnyilag 5 millió dollár hiányzik a korábbi működési szint fenntartásához, és legkésőbb 2013-ban állhat ismét működésbe a rendszer, majd attól kezdve ideális esetben 2018-ig végzi folyamatosan a kutatómunkát. A hír különböző online portálokon olvasható - míg az ATA saját honlapján egyelőre nem találunk ezzel kapcsolatban információt.

Forrás: Allen Telescope Array, SETI Institute
A távcsövek egy része (Allen Telescope Array, SETI Institute)

Ajánlat: