Utolsó landolásához készülődik az Endeavour űrrepülőgép

Endeavour űrrepülőgép, Kennedy Space Center, Florida
Vágólapra másolva!
Az Endeavour küldetésének negyedik és egyben utolsó űrsétáját is befejezték. Az űrrepülőgép legkorábban szerdán landolhat, amelyet megelőzően, szerencsés esetben hazánkból is megfigyelhető az égen haladó csillagszerű fénypont formájában.
Vágólapra másolva!

Péntek, hazai idő szerint 11.31

Mike Fincke és Greg Chamitoff május 27-én pénteken, hazai idő szerint 6.15-kor megkezdték a küldetés negyedik és egyben utolsó űrsétáját. Fő feladatuk a külső munkálatokat segítő robotkar fejlesztése, az általa elérhető távolság növelése, de emellett a külső felületen futó elektromos vezetékeknél is végeznek szereléseket a tervezett hat és fél óra alatt.

Forrás: NASA
Andrew Feustel (jobbra) és Michael Fincke még a harmadik űrséta során (NASA)

Szerda, hazai idő szerint 22.23

Szerdán Drew Feustel és Mike Fincke elvégezte a kületés harmadik űrsétátját, amely 6 óra 54 percen keresztül tartott. Ennek keretében az űrállomás külső felületén kábeleket kapcsoltak össze az orosz szegmensnél, és befejezték egy antenna szerelését, amelyet még az első űrsétán kezdtek meg. Egy új rögzítő elemet is felszereltek a Zarja modulra, amelynek segítségével az űrállomás robotkarja ide is "léphet", mivel mostantól ehhez az egységhez is tud szilárdan csatlakozni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=un5XXmHHHcTTN2uV


Videó a harmadik űrsétáról

Kedd, hazai idő szerint 09.54

Hazai idő szerint kedden hajnalban 4.27-kor Dmitry Kondratyev, Cady Coleman és Paolo Nespoli a Jurij Gagarin névre keresztelt Szojuz űrhajóval elhagyták a Nemzetközi Űrállomást. Néhány órával később és a terveknek megfelelően Kazahsztán területén landoltak.

Forrás: AFP/Pool, Szergej Remezov
A Szojuz űrhajó nem túl tágas kabinja (AFP/Pool/Szergej Remezov)

A három asztronauta még 2010. december 15-én starolt a Szojuz TMA-20 űrhajóval és 157 napot töltöttek az ISS fedélzetén. Mindhárman jó egészségnek örvendenek, a landolás után helikopterrel vitték őket Csillagvárosba.

Forrás: AFP/Pool, Szergej Remezov
A földetérés pillanata (AFP/Pool/Szergej Remezov)

Eközben a földi szakemberek a leszálláshoz megfelelőnek nyilvánították az Endeavour külső felületét, amelynek néhány feltűnő sérülését részletesen is megvizsgálták a Föld körüli pályán.

Vasárnap, hazai idő szerint 22.39

Andrew Feustel és Mike Fincke nehézségekkel is találkoztak a második űrsétán. Miközben egyikük az ammónia tartályt töltötte fel, társa már a napelemek forgatórendszerénél dolgozott, amelyeknél 2007-ben találtak a forgást zavaró töredékeket. A SARJ nevű mozgató rendszernél a külső védőborítás leemelésekor egy apró rögzítő csavar "elrepült" a világűrbe. Ezt nem sokkal később négy további társa próbálta követni, de azokat sikeresen elkapta Mike Fincke.

Forrás: NASA
Az egyik "szökni próbáló" csavar (NASA)

A későbbiekben egy hősugárzó radiátornál, majd a kanadai Dextre robotkarnál végeztek további szereléseket. Az űrséta vége felé visszatértek a korábban meglátogatott napelemtábla forgató szerkezethez, amelyet még egyszer "megolajoztak", hogy könnyebben forogjon. Azt a borítólemezt, amelyről a rögzítő csavarok lerepültek, behozták az ISS belsejébe, hogy ott részletesen megvizsgálják, mitől szabadultak el. A kisebb problémák miatt az eredetileg 6,5 óra időtartamúra tervezett munkát végül csak 8 óra 7 perc alatt tudták befejezni, és hazai időben 16.12-kor tértek vissza a légzsilipbe az asztronauták. Ez lett minden idők a hatodik leghosszabb űrsétája.

Vasárnap, hazai idő szerint 9.41

Az űrhajósok szombaton befejezték a sérülések részletesebb vizsgálatát. Az eredmények alapján az estleges teeendőkről és a veszély becsült mértékéről a földi szakemberek döntenek hamarosan. A küldetés második űrsétáját Andrew Feustel és Mike Fincke vasárnap reggel, magyar idő szerint 8.16-kor kezdte meg. Hat és fél óra hosszúra tervezett munka fő célja az űrállomás hűtését biztosító rendszerben a hűtőfolyadékként üzemelő ammónia utántöltése. Emellett kisebb szereléseket végzeznek a napelemtáblát mozgató szerkezetnél és a Dextre robotkarnál.

Forrás: NASA
Pillanatfelvétel a második űrsétáról (NASA)

A hűtőrendszer még 2010 nyarán hibásodott meg, és emiatt az űrállomás hűtőkapacitása közel felére csökkent, aminek eredményeként sok nem feltétlen szükséges rendszert ki kellett kapcsolni. Ezt követően három űrséta során is megpróbálták megoldani a helyzetet, az egyik pumpának egy tartalék egységre történő cseréjével. A munkálatok során kiderült, hogy hol van lék a rendszerben, majd azt végül kiiktatták. Jelenleg a hűtőrendszerben lévő ammónia folyadékot kell feltölteni, magának a töltésnek a folyamata csak közel 10 percig fog tartani.

Szombat, hazai idő szerint 8.31

Május 20-án Andrew Feustel és Greg Chamitoff végrehajtották az első űrsétát. Az eredetileg hat és fél óra hosszúra tervezett munkát azonban nem sokkal az ötödik óra után meg kellett szakítani, mivel Chamitoff szkafanderénél probléma jelentkezett. Az űrruhában működő szén-dioxid szintet jelző etektor feltehetőleg a magas nedvességtartalom miatt nem adott megbízható adatokat. A probléma észlelése után a NASA úgy döntött, hogy az űrséta során még hátralévő kábelszerelést nem végzik el az űrhajósok, és a munkát befejezik.

Forrás: NASA
Pillanatfelvétel az első űrsétáról (NASA TV)

Ettől függetlenül az űrséta sikeres volt. A két asztronauta az egyik külső minta tartóról leszerelt egy olyan egységet, amelyben közel egy éve volt többféle anyag a világűr vákuumának és sugárzásainak kitéve. Ezekek elváltozásait a Földön vizsgálják meg, addigi is újabb mintákat helyeztek ki a kérdéses platformra. Emellett egy külső védőréteget rögzítettek az űrállomás napelemtábláit mozgató berendezésre, és előkészítették a következő, azaz május 22-i űrséta során tervezett ammónia hűtőtartálynál végzendő szerelést. Szombaton ismételten megvizsgálják az űrrepülőgép külső felületén keletkezett nagyobb sérüléseket, amelyek esetleges következményeivel kapcsolatban ezt követően hoznak csak végső döntést.

Csütörtök, hazai idő szerint 17.22

A csütörtöki nap legfontosabb eseménye, hogy az űrhajósok sikeresen rögzítették az Alfa Mágneses Spektrométert az űrállomás külső felületére. A detektort az űrrepülőgép rakteréből az Endeavour robotkarjával emelték ki, majd azt az űrállomás saját robotkarja vette át, és rögzítették az ISS külső felületére. A 2 milliárd dollár összköltségű detektor megalkotásában 16 ország mintegy 600 szakembere működött közre. Hamarosan megkezdik a teszteléseket és a kalibrációs méréseket a műszerrel.

Forrás: NASA
Az Alfa Mágneses Spektrométer kiemelése a raktérből (NASA)

Csütörtök délután Drew Feustel és Greg Chamitoff megkezdte a légzsilipben a holnapi, a küldetés során elsőként végrehajtandó űrséta előkészítését.

Csütörtök, hazai idő szerint 8.43

A küldetés negyedik napján megkezdték az Alfa Mágneses Spektrométer áthelyezését az űrállomás külső felületére. Ennek keretében az űrrepülőgép robotkarjával emelik ki a berendezést a raktérből, majd annak mozgatását az űrállomás robotkarja veszi át. Eközben az űrállomás megközelítése során az űrrepülőgépről készült felvételek vizsgálatakor több sérülést is azonosítottak az Endeavour külső felületén, amelyek a start során levált szigetelésdarabok becsapódásaitól keletkeztek.

Forrás: NASA
Sérülések az Endeavour hasi részén (NASA)

A sérülések közül három tűnik komolyabbnak, amelyek ellenőrzése további vizsgálatot igényel (ezeket sárga szín jelezi az ábrán). A mellékelt kép a sérülések helyét és a sérült hővédő elem azonosítóját mutatja, amelyek az Endeavour hasi részén, a leszállókerék ajtajától egészen a szárny végéig húzódnak.

Forrás: NASA
Az egyik sérülés képe (középen) és helye az Endeavour külső felületén (fent) (NASA)

Szerda, hazai idő szerint 14.20

Az Endeavour űrrepülőgép hazai idő szerint szerdán, 11.14-kor összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással, miután elvégezte a "kötelező piruettet", és körbefordult egyszer, hogy az űrállomásról mindegyik oldalát lefotózhassák, esetleges sérülésekre vadászva. Nem sokkal később, 13 óra körül az űrrepülőgép legénysége átszállt az űrállomás fedélzetére, ahol hamarosan megkezdik az előkészületeket a rakomány átrakodására, így többek között az Alfa Mágneses Spektrométer robotkarral történő átmozgatására.

Kedd, hazai idő szerint 8.56

Az űrrepülőgép hazai idő szerint kedd reggel sikeres pályamódosítást végzett, amelynek eredményeként olyan útvonalra állt, hogy szerdán megközelítheti az űrállomást. A mai napot az Endeavour külső felületének átvizsgálásával töltik az asztronauták, eddig csak az ablakokról derült ki egyértelműen, hogy semmilyen sérülés nem mutatkozik rajtuk. A földi személyzet a start során rögzített felvételeken eddig szintén nem akadt veszélyes levált szigetelésdarabra, de az elemzés még nem ért véget. Az előkészületek részeként az Alfa Mágneses Spektrométert is feszültség alá helyezik az űrhajósok, és ellenőrzik néhány egység üzemlépességét.

Hétfő, hazai idő szerint 15.08

Az Endeavour hazai idő szerint május 16-án hétfőn, 14.57-kor sikeresen elindult a floridai Kennedy Űrközpontból. A start után 2 perc 10 másodperccel leváltak a kiürült szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták, majd már a földi légkörön kívül, 8 perc 44 másodperckor a kiürült fő hajtóanyagtartály is levált. A start után 9 perc 30 másodperccel állt le az Endeavour hajtóműve, az űrrepülőgép elérte a kívánt keringési magasságot.

A következő nap folyamán az asztronauták átvizsgálják az Endeavour külső felületét, esetleges sérüléseket keresve. Az űrrepülőgép a tervek szerint szerdán kapcsolódik a Nemzetközi Űrállomáshoz.