Nanocsodák mozgásban: kiállítás Budapesten

Vágólapra másolva!
Idén hazánk rendezi az Európai Unió legnagyobb nanotechnológiai konferenciáját, a EuroNanoForum 2011-et. Ehhez kapcsolódóan a Csodák Palotája az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetével együttműködésben május végétől kiállítást rendez, ősszel pedig Nanocsodák Mozgásban címmel tudományos roadshow-t indít útjára a nanotechnológia lehetőségeinek széleskörű bemutatására.
Vágólapra másolva!

A 21. század egyik legjobban fejlődő tudománya a nanotudomány és nanotechnológia a 100 nanométernél kisebb mérettartományba eső szerkezetekkel foglalkozik, ahol az anyagok tulajdonsága jelentősen eltér a megszokottól, akár teljesen megváltozhat. A nanotechnológiai piac 2014-re várhatóan mintegy 10 millió főnek ad munkát világszerte és 1000 milliárd eurót meghaladó piaci értéket teremt majd.

Ez a két évtizede útjára indult fejlődés hamarosan szinte mindenütt változásokat idéz elő, a mezőgazdaságtól a gyógyszeriparon át a textiliparig. A nanovilág nem látható, de hatásaival mindenki találkozik a különleges tulajdonságú termékektől kezdve a dízel kipufogógázok nanorészecskéiig. Ezért különösen fontos, hogy a nanotechnológiát és annak hatásait a lehető legtöbben megismerjék.

A terület egyik legnagyobb szakmai rendezvénye, a EuroNanoForum 2011 várhatóan több mint 700 szakembert vonz Budapestre Európa összes országából 2011. május 30. és június 1. között. A fórumhoz számos rendezvény kapcsolódik, amelyek közül az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) vállalkozott a "nanokiállítás" létrehozásában való együttműködésre. A szakmai munka elvégzésén túl az MFA egy elektronmikroszkópot is adományoz a Csodák Palotája számára a mikro- és nano- mérettartomány láthatóvá tételére.

MTA MFA
A kiállítást hordozó csuklósbusz számítógépes modellje

A kiállítás a technológiát olyan közérthető, játékos, interaktív eszközök segítségével hozza kézzel fogható közelségbe, mint például az eszközelképzelésekre kiírt "Nanodemo" pályázaton díjnyertes - az úgynevezett lótusz-effektuson alapuló szuper-víztaszító nanoszerkezetet bemutató - labirintus játék. A látogatók bepillanthatnak a lepkeszárnyak színének kialakulásába, megnézhetik, hogyan változnak az ismert anyagok tulajdonságai a méret függvényében, megérthetik, hogy mi a különbség a hagyományos és a szilárdtest (LED) világítás között. A Csodák Palotájában a május végén nyíló időszaki kiállításhoz látványos videók, és az Öveges teremben tartott nanotechnológiai kísérletbemutatók is kapcsolódnak majd.

"Játékos módon szeretnénk elsősorban a középiskolások figyelmét felhívni a nanotudományokra, hiszen ez az a generáció, amely a nanotechnológia kiaknázásában és eredményeinek felhasználásában leginkább érintett lesz. Talán még nem késő egy országjáró kiállítással felkelteni a fiatalok természettudományos érdeklődését, hogy a gazdasági fejlődésünket meghatározó, kritikussá vált mérnökhiányt középtávon orvosolhassuk" - mondta Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója.

"A nanotechnológiai kiállításoknak már komoly hagyománya van Európa interaktív tudományos központjaiban, és a Csodák Palotájában is több éve terveztünk már hasonló kísérletbemutatókat, sőt ezek egyes elemei már ma is láthatók előadásainkon. Az MFA kezdeményezése és a EuroNanoForum 2011 rendezvényhez kapcsolódó kiállítás most lehetőséget nyújt arra, hogy több tízezer gyerek ismerje meg a nanovilág csodáit" - nyilatkozta Egyed László, a Csodák Palotájának vezetője.

MTA MFA
A busz belseje a kiállítással

A Csodák Palotájában kipróbált játékok, bemutatók az időszaki kiállítást követően egy, az Appaloosa Communication Group Kft. koncepcióterve alapján átalakított csuklósbuszba kerülnek, amely várhatóan októbertől egy mozgó interaktív kiállítás formájában elindul bejárni a vidéki településeket, házhoz viszi a "nanocsodákat". A kiállítás nem csak a nanotechnológiának, hanem a területen érintett cégeknek is lendületet adhat, ezért a szervezők továbbra is várják gyártók, illetve szponzorok jelentkezését kísérletek, jelenségek és termékeik bemutatására, valamint a busz kialakításának és működtetésének támogatására.

Magyarok és nanotechnológia

A "nano" görög eredetű szó, jelentése törpe. 1 nanométer = 10-9 méter, azaz a nanométer a méter egymilliárdod része. A nanotechnológia olyan eljárásokkal dolgozik, melyeknek segítségével ilyen apró objektumokat lehet előállítani. A nanotechnológia legfontosabb vívmánya, hogy általa képesek vagyunk az anyagot lényegében atomonként, molekulánként összerakni, s ilyen módon különleges tulajdonságú anyagokat tudunk előállítani: megkarcolhatatlan autófestéket, szabályozható fényáteresztésű napszemüveget, antibakteriáis hatású csempefugát stb. Néhány hazai eredmény:

Kutyákon tesztelik az új magyar csípőprotézist

Jól vizsgázott az új, magyar fejlesztésű nanofertőtlenítőszer

Magyar kutatók új módszere ételmérgezések ellen