A cetcápák eddigi legnagyobb, több száz egyedből álló csoportját figyelték meg a mexikói Yucatán-félsziget csúcsánál. A 2009-es eseményről most számoltak be a kutatók.

A cetcápa (Rhincodon typus) a világ legnagyobb hala, átlagos testhossza 4-6 méter. Hatalmas termete ellenére teljesen veszélytelen, planktonnal és krillel (apró rákfélékkel) táplálkozik. A cetcápákról sokáig azt hitték, hogy magányos óriások, amelyek a nyílt tengeren élnek és táplálkoznak. Az utóbbi időben azonban számos bizonyíték látott napvilágot, hogy időszakos vándorlásaik alatt egyes helyeken nagy csoportokba verődnek a partközeli vizekben.

Az egyik ilyen csoportosulás minden évben megfigyelhető a mexikói Yucatán-félszigetnél lévő Isla Holbox partjainál, Cabo Catochétól északra. A PLoS One legújabb számában egy nemzetközi kutatócsoport egy ennél is nagyobb cápacsoportosulásról számol be, amelyet még 2009-ben figyeltek meg a Yucatán-félsziget csúcsától keletre. Rafael de la Parra Venegas és munkatársai mintegy 420 cetcápát számláltak meg a levegőből az úgynevezett Afuera-esemény kapcsán egy 18 négyzetkilométeres tengerfolton. A cápák azért verődtek össze ilyen nagy számban, hogy táplálkozzanak az itt lerakott hatalmas mennyiségű halikrából.