Robotpolipot és agyhullámokkal vezérelt robotot mutattak be Budapesten

Science beyond Fiction konferencia, The European Future Technologies Conference and Exhibition, fet 11, Európai Unió, EU, Budapesti Kongresszusi Központ, fiatal kutatók
Vágólapra másolva!
Robotok tömkelege várta a látogatókat május 4. és 6. között a Budapesti Kongresszusi Központban a Jövő technológiái  - Future & Emerging Technologies - kiállításon, az Európai Bizottság egyik kiemelt rendezvényén.
Vágólapra másolva!

Nyüzsgő forgatag fogadta az embert, amikor belépett a FET (Future & Emerging Technologies - Jövő technológiái) második kiállítására, amelyet Budapesten tartottak. Rögtön a bejáratnál egy emberre igen hasonlító robottorzó akarta megszorítani a látogató kezét. Az egyszemű ECCEROBOT építője az emberi ízületek és izmok lehető legpontosabb működését igyekezett utánozni - sikerrel.

Ahogy haladtunk tovább a standok előtt, hirtelen egy akváriumban tekergőző polipkar vonta magára a figyelmet. Az ember először szinte nem is akarta elhinni, hogy robotot és nem élő állatot lát. Az OCTOPUS program egyik kiállítója elmondta, hogy egyelőre még csak két, vékony huzalok tucatjaival irányított, rugalmas, hajlékony anyagból készült kart készítettek, de tervezik a teljes polip megépítését. A robotot többek közt nehezen elérhető tárgyak megfogására, kiemelésére, összeszorítására lehet majd alkalmazni a víz alatt.

Következő érdekes helyszínen egy látszólag elkóborolt, kerekeken guruló robot jött velünk szembe. Kiderült, hogy gazdája agyhullámok segítségével irányítja. A kutató egy műanyag sapkát viselt, amelyen számos érzékelő található. Ezek az érzékelők az EEG készülékhez hasonlóan felfogják a használó agyhullámait, és továbbítják a robot felé az irányító "gondolatait". Az új típusú agy-robot interfészt kitűnően használhatják a mozgássérült vagy teljesen béna emberek, akik segítségével számos dolgot elvégeztethetnek a robottal, amelyre maguk képtelenek lennének.

A kiállítás következő állomásán nagyra nőtt "cickány" tapogatta bajuszszálaival a látogatót. A kutatók a kisemlősök érzékszőreiről mintázták a robot irányítóberendezését. A program még meglehetősen kiforratlan, de a rendszert sok helyen lehet majd használni, ahol más (például vizuális) irányítási rendszerek csődöt mondanak.

A kiállítás megtekintése után az esemény egyik magas rangú szervezője, Mario Campolargo, az Európai Bizottság Feltörekvő Technológiák és Infrastruktúrák Igazgatóságának vezetője az [origo] kérdésére elmondta, hogy a FET az európai kutatások egyik legkevésbé hagyományos, legkreatívabb része. "Ha végignézünk a kiállításon, akkor nemcsak egymásra épülő, de formabontó kutatásokra is láthatunk számos példát, amelyek egyebek között az agy működésének megértését, az érzékelő robotok kialakítását célozzák. A technikai fejlesztések nem egy-egy meghatározott tudományág eredményei, hanem ezek kölcsönhatásaiból adódnak. Valójában megpróbáljuk felfedezni az új ötletek, gondolatok jeleit, lényegtelen, hogy honnan származnak. Megpróbáljuk ezeket támogatni, hogy kibontakozhassanak, mivel ezek hosszú távon hatást gyakorolhatnak a jövő információs és kommunikációs technológiájára" - mondta Campolargo.