A lelki egészségről a Mindentudás Egyetemén: már nézhetők a teljes felvételek

Mindentudás Egyeteme 2.0 logó
Vágólapra másolva!
A Mindentudás Egyeteme múlt heti televíziós adásában Kéri Szabolcs beszélt a mentális folyamatok biológiai, pszichológiai és társadalmi összetevőiről. Az előadást, a kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést és a riportfilmet most teljes egészében megnézheti az alábbi videókon.
Vágólapra másolva!

Tudjuk-e, mi a lelki egészség? - A mentális folyamatok biológiai, pszichológiai és társadalmi összetevői
Kéri Szabolcs előadása
.
Vajon milyen út vezet a lelki egészséghez? Lehet-e a lélek egészségéről beszélni orvosi értelemben, vagy helyesebb a művészet, a tudomány és a vallás összefüggéseiben keresni a választ? A szociológia a társadalmi folyamatok, értékek és normák világára helyezi a hangsúlyt, a pszichológia az egyén viselkedésével, élettörténetével és belső világával foglalkozik, a biológia pedig az idegrendszer működésének megértésével próbál megoldásokat találni. Bár e területek között egyre intenzívebb a párbeszéd, lényegüket tekintve eltérő ismeretelméleti alapokkal, ember- és világképpel rendelkeznek. Lelki egészségünk jövője attól függ, hogy ezek a tudományterületek mennyire sikeresen tudnak együttműködni.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2516

Lelki egészség és betegség a XXI. században
Bugarszki Zsolt, Gombos Gábor, Kopp Mária, Lévai Balázs, Mészáros Judit, Rihmer Zoltán

Milyen társadalmi és pszichofiziológiai tényezők játszanak szerepet a lelki betegségek kialakulásában? Hogyan alakulnak ki ezek a betegségek, s melyek a gyógyulás útjai? Miként kezeli a társadalom a lelki betegségben szenvedőket? Hogyan segíthetünk a mentális betegeknek és miként csökkenthetjük a velük kapcsolatos súlyos társadalmi előítéleteket? Erről, és számos kapcsolódó kérdésről beszélgetnek az érintett szakmák - pszichiátria, pszichológia, szociális munka - képviselői.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2601

Hogy vagy, amikor jól vagy?
A mentális egészség kérdése világszerte a figyelem középpontjába került. A neurobiológia nagyütemű fejlődése új utakat kínál, ugyanakkor egyre kifejezettebb az igény a pszichológiai és spirituális megközelítésre is, és ismét nyilvánvalóvá válik, hogy a nagy társadalmi-gazdasági változások napjainkban is markánsan befolyásolják a lelki egészséget. A Kéri Szabolcs előadásához kapcsolódó dokumentumfilm azt mutatja be, hogy miként találkozik az elméletben és a gyakorlatban a biológia, a pszichológia, pszichiátria és szociológia szemléletmódja.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2805

Az előadásról még több információt talál a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.