A számítógép, az ember és a nyelvtechnológia kapcsolatáról a Mindentudás Egyetemén

Vágólapra másolva!
A beszélő és az embert megértő számítógép a sci-fi világából lassan átvonul a hétköznapi életbe. Ma már nehéz úgy információt szerezni, hogy első körben ne számítógéppel kerülnénk kapcsolatba. Erről a jelenségről beszél Kornai András a Mindentudás Egyeteme hétfői televíziós adásában.
Vágólapra másolva!

Miközben szöveges dokumentumokat írunk, automatikusan ellenőrizzük a helyesírást. Internetes keresőt használva több nyelv- és beszédtechnológiai alkalmazást is mozgósítunk, mint például a szótövezést vagy az információkinyerést. Ezek az alkalmazások láthatatlanul dolgoznak a háttérben, és jelentősen megkönnyítik a munkánkat. Az előadás az ilyen alkalmazások elméleti alapját, működési mechanizmusait mutatja be az információelmélettől a mai modern nyelvelméletekig.

A nyelvtechnológia ma már nem a tudományos fantasztikum birodalmába tartozik, a leghétköznapibb tevékenységeink némelyikét is segíti. A webes keresés, a fordító programok, a helyesírás-ellenőrzés vagy éppen a parkolóházak fizetőrendszere mind az utóbbi 2-3 évtizedben lezajlott kutatások és fejlesztések eredménye. A nyelvtechnológiai kutatások egyik fontos alapja a számítógépek viharos fejlődése volt. Ha az autók olyan ütemben fejlődtek volna, mint a komputerek, akkor ma egy személyautó 300 forintba kerülne, a motorja gyűszűnyi volna, és egy deci benzinnel 10 perc alatt elvinne minket Párizsba.

A számítógépekről és a nyelvtechnológiáról a Mindentudás Egyeteme új sorozatában

Kibővült adásokkal folytatódik a Mindentudás Egyeteme a Magyar Televízióban. A tudományos-ismeretterjesztő sorozat újabb szemeszterében már nemcsak tudományos előadásokat, hanem ismeretterjesztő filmeket és kerekasztal-beszélgetéseket is láthatnak egy-egy témáról az érdeklődők. Hétfőnként az előadást, kedden az ismeretterjesztő filmet, szerdán a kerekasztal-beszélgetést közvetíti az m1 14.30-tól. Az ismétlések ugyanezen napokon láthatók az m2-n 20.30-tól.

Az aktuális téma:

Szóból ért...? - Ember, gép, nyelvtechnológia
Kornai András előadása május 9-én 14.30-kor az m1-en (ismétlés: 20.30, m2)

Mayer András/ME

A Mindentudás Egyeteme 2.0 Magyar Televízióban vetített sorozatának tervezett adásrendje itt látható. A műsorok később a program honlapján is elérhetők lesznek. További információk Kornai András előadásáról az új [+] Tudni jó honlapon.



Az elmúlt évtizedekben nemcsak a számítógépek, de a kutatásszervezés is alapvető változásokon ment keresztül. A korábban jellemző központosított, hierarchikus szervezeteket felváltották a dinamikus, elosztott rendszerek, amelyekben a jó egyéni ölteteknek több esélyük van rá, hogy megvalósuljanak. A nyelvtechnológia fejlődését elősegítő legfontosabb figurák a lehető legkülönbözőbb háttérrel rendelkeztek.

A téma szempontjából fontos elméleteket, legyenek akár az informatika, akár a matematika eredményei, egy valami biztosan összeköti: mind a "Te marha, ne bonyolítsd!" elvének jegyében fogantak, azaz a lehető legegyszerűbb megoldásokra törekszenek. Az egyszerű elméletek jobb eséllyel indulnak a teóriák evolúciós küzdelmében.

Ha meg akarjuk érteni, miért van az, hogy a központ nélküli, elosztott rendszerek legyőzik a központosított, hierarchikus szervezeteket, érdemes belegondolnunk abba, hogy hogyan viszonyul egymáshoz, az egyetlen fejben tárolódó memória a világhálón összegyűlő adatmennyiséggel. A kulcs az együttműködésben van, ami a tudás létrehozását és kezelését is új alapokra helyezi.