Az erdőirtás okozhatja a szumátrai tigrisek kihalását

Vágólapra másolva!
A WWF automata kamerái tizenkét esetben örökítették meg a veszélyeztetett szumátrai tigriseket egy olyan indonéziai erdőben, amelyet hamarosan kiirthatnak, hogy ültetvényeket létesítsenek a helyükön.
Vágólapra másolva!

A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a tigris egyik kihalástól veszélyeztetett alfaja, a WWF becslése szerint vadon csupán 400 egyede maradt fenn. Ezért váltott ki egyszerre örömöt és bánatot, amikor sikerült több tigrist is filmre venni automata kamerákkal a Szumátra közepén lévő Bukit Tigapuluh erdőségben. A szomorúságot az okozza, hogy a területen féktelen erdőirtás folyik, és az őshonos növények helyére pálmaolajat adó és papírgyártáshoz használható ültetvényeket telepítenek.

Karmila Parakkasi, a WWF szumátrai tigriskutató csoportjának vezetője beszámolt arról, hogy az elmúlt két hónapban számos tigrist észleltek a veszélyeztetett területen. Elmondta, hogy nem egyértelmű, hogy azért láttak ilyen sok tigrist, mert jobban helyezték el a kameráikat, vagy azért, mert a tigrisek élőhelye olyan gyorsan zsugorodik, hogy kénytelenek egyre kisebb és kisebb erdőterületeken osztozni.

Az állóképeken hat különböző tigrist és egy anyát örökítettek meg a kölykével. A lenti videón egy másik anya és három kölyke látható, amint játékosan kergetnek egy levelet.

http://player.vimeo.com/video/23387786?title=0&byline=0&portrait=0

A WWF úgy nyilatkozott, hogy az indonéz kormány ígéretet tett az erdőterület védelmére, de az egy nagy indonéz papírgyártó cég (Barito Timber Pacific) leányvállalatának földhasználati koncessziójába tartozik. A cég egyelőre nem kívánta kommentálni, hogy mi a szándéka a területtel.

Az indonéz kormány hajlandó lenne két évre felfüggeszteni az új erdőirtási engedélyek kiadását, és ezzel a norvég érdekeltségű vállalatok is egyetértenek, de a részleteket még nem dolgozták ki. A moratórium várhatóan lelassítaná a világ legnagyobb pálmaolajgyártó iparának terjeszkedését. Sajnos a pálmaolaj iránt egyre növekszik a kereslet Ázsiában is, mivel szinte mindenhez felhasználják, a süteményektől és szappanoktól kezdve a biodízelig.

Az erdőirtások az utóbbi ötven évben a bali tigris és a jávai tigris kipusztulását okozták Indonéziában.